Denník N

Ruské „tomahawky“ bombardovali Sýriu z lodí vzdialených 1 500 kilometrov

Útok z Kaspického mora. Foto – AP
Útok z Kaspického mora. Foto – AP

Prvý raz po týždni náletov v Sýrii sa Rusi pochválili raketovými útokmi z vojenských lodí.

Efektné zábery z ďalšej fázy ruského bombardovania v Sýrii zverejnili ruské štátne médiá. Zo štyroch vojnových lodí v Kaspickom mori vystrelili 26 rakiet na Islamský štát.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu to televíznym divákom oznámil spolu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

„Naše útoky ukázali, že sú efektívne aj pri dlhom dolete do 1 500 kilometrov,“ pochválil Šojgu podľa Financial Times ruskú armádu s tým, že od minulej stredy zasiahli celkom 112 cieľov islamistov. Podľa Putina je ešte priskoro hodnotiť úspechy ruskej operácie v Sýrii.

Útočia naozaj na islamistov?

Západ a jeho spojenci obviňujú Kremeľ, že útokmi na ISIS v skutočnosti zakrývajú to, že Bašarovi Asadovi pomáhajú likvidovať umiernenú opozíciu. Turecko napríklad tvrdí, že z 57 náletov len dva útočili priamo na Islamský štát. Potvrdzovať to majú ciele ruských útokov, ktoré sú najmä v provinciách Hamá a Idlib, ktoré nemá Islamský štát pod kontrolou.

Americký server Vocativ sa rozprával s tromi svedkami ruských útokov v spomínaných častiach Sýrie. Ruskí piloti podľa nich útočili na civilné štvrte, kde neboli žiadne milície. Ruský prezident ešte v deň začiatku operácie vyhlásil, že obvinenia z civilných obetí sú „informačnými útokmi“, ktoré očakávali.

Sýrski svedkovia o ruských útokoch na civilistov pre server Vocativ:

Ruské tomahawky

Ruskí vojaci použili muníciu 3M-14 Kalibr (podľa kvalifikácie NATO SS-N-27 Sizzler), ktoré môžu páliť z vojenských lodí či ponoriek a často sú určené na export. Kým „ruské tomahawky“ trafili svoj cieľ, preleteli niečo menej ako 1 500 kilometrov cez Irán a Irak. Ide o krajiny, ktoré s Ruskom na jeho operácii v Sýrii spolupracujú.

„Z Kaspického mora útočili Rusi z troch raketových člnov a jednej fregaty. Použitý systém Kalibr-NK má najväčší dolet nad 2 500 km, takže úder do 1 500 kilometrov pre ne samozrejme nepredstavoval problém,“ povedal pre Denník N český vojenský analytik Lukáš Visingr. Ruský zásah z mora hodnotí najmä ako demonštráciu sily.

Ruské zábery útokov na Sýriu z vojnových lodí:

Podľa ruského servera Lenta ich vo vojne použili Rusi vôbec prvý raz.

Potvrdzujú sa tak názory vojenských analytikov, že sýrsky konflikt využíva Rusko aj na testovanie svojich najnovších zbraní. Na operácii, ktorú rozbehli 30. septembra, sa podieľa vyše 50 ruských útočných vrtuľníkov a lietadiel Su-24M, Su-25 a Su-34.  

„Skutočnosť, že to bola pre ruské námorníctvo premiéra, je veľmi dôležitá, pretože si myslím, že je to aj jeden z dôvodov ruskej akcie. Chceli si vyskúšať, či vedia to isté čo USA so strelami tomahawk. A celá sýrska kampaň má charakter náročného vojenského cvičenia, kde si preverujú nasadenie v exotických podmienkach a testovanie nových zbraní,“ dodal Visingr.

Ruské letectvo tak napríklad použilo nové pumy KAB-500S s družicovým navádzaním.

Nasadenie útokov z lodí si Moskva načasovala na Putinove 63. narodeniny. V ten istý deň, 7. októbra, bola pred deviatimi rokmi zavraždená ruská novinárka Anna Politkovská, ktorá kritizovala Kremeľ za porušovanie ľudských práv a vojnové zločiny na Kaukaze.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie