Denník N

Nesmelá Saganová, vulgárny Céline, pokorný Pasternak. Rozhovory z The Paris Review odhaľujú svet spisovateľov

Foto - BRaK
Foto – BRaK

Dve zbierky rozhovorov z jedného z najvýznamnejších literárnych časopisov umožňujú nahliadnuť do tvorivých procesov spisovateľov z 50. a 60. rokov.

„Čítal som [Jeffersove] Ženy od mysu Sur v Café Rotonde v Paríži – na to nikdy nezabudnem,“ spomína si v rozhovore pre časopis The Paris Review americký spisovateľ Henry Miller. Mala som šťastie, že som pred niekoľkými rokmi žila na bulvári Montparnasse len pár metrov od tejto legendárnej reštaurácie. V tom čase som netušila, aká to bola významná adresa.

Henry Miller odišiel do Paríža, keď sa všetci ostatní vracali domov. Napokon vo francúzskej metropole vydal svoju prvú knihu. O tomto všetkom rozprával v legendárnom rozhovore pre časopis The Paris Review, ktorý prebehol v roku 1961 v Londýne.

Prečítať si ho môžeme vďaka zbierke rozhovorov s osobnosťami literatúry 50. a 60. rokov, ktoré v preklade vydalo vydavateľstvo BRaK. Je to podmanivé čítanie, ktoré rozširuje obzory literárneho sveta a vzbudzuje záujem siahnuť po ďalších knihách.

Paríž, New York

Prvé číslo časopisu The Paris Review vyšlo v roku 1953 v Paríži, no redakcia sa o 20 rokov neskôr presťahovala do New Yorku. Medzitým v ňom vyšli slávne rozhovory, v ktorých redaktori poskytli spisovateľom dostatok priestoru na to, aby hovorili o svojej práci, inšpirácii aj krízach v tvorbe.

Autori rozhovorov boli na svojich respondentov dostatočne pripravení. Vďaka vyrovnanej konverzácii spisovatelia a spisovateľky odhalili to, čo predtým nikde nepovedali. Zároveň sú to natoľko cenné informácie, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie