Denník N

Monoklonálne protilátky nie sú náhradou za vakcíny

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Monoklonálne protilátky sú vynikajúci liek, no sú drahé, sú spojené s vyšším rizikom nežiaducich účinkov, nasadiť sa musia na začiatku ochorenia, inak nemajú efekt, ich podávanie je logisticky náročné a predovšetkým, nejde tu o prevenciu, ale o liečbu. „Prevencia chráni zdravie a zachraňuje ekonomiku, monoklonálne protilátky túto vlastnosť nemajú, ich cieľom je liečiť,“ povedal vedec z SAV a dodal, že preventívny účinok týchto liekov je krátkodobý.

S ďalšou vlnou covidu máme popri vakcínach ďalší nástroj v boji proti pandémii. Monoklonálne látky sú aj v slovenských nemocniciach.

Časť alternatívnej scény, ktorá ďalej odmieta vakcíny, dokonca označuje včasnú liečbu, najmä monoklonálnymi protilátkami, za cestu von z pandémie.

Lekári a vedci vysoko oceňujú ich prínos, dôrazne však upozorňujú, že nejde o náhradu za vakcíny.

Tieto lieky sú spojené s vyšším rizikom nežiaducich účinkov ako vakcíny, sú rádovo drahšie, na trhu ich je nedostatok a ich podávanie je logisticky oveľa náročnejšie.

Monoklonálne protilátky sa môžu podávať iba časti rizikovej populácie od 12 rokov, u ktorej existuje vysoké riziko závažného priebehu ochorenia alebo hospitalizácie. Osoba musí byť pozitívna tri dni, maximálne desať dní.

Po podaní protilátok budú pacienti opätovne rizikoví skôr ako po očkovaní vakcínou proti covidu.

Na rozdiel od vakcíny, ktorá funguje ako prevencia, sú monoklonálne protilátky určené pre tých, ktorí už ochoreli – namiesto toho, aby sme ochoreniu predchádzali, pacientovi pomáhame až dodatočne.

Tisíce pacientov, desiatky zariadení

Podľa aktuálnych údajov monoklonálne protilátky podali na Slovensku už 4 800 pacientom, potvrdilo Denníku N ministerstvo zdravotníctva. Ešte v pondelok to bolo 3-tisíc ľudí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Lieky proti covidu

    Ako liečime covid: veľký prehľad používaných a sľubných liekov

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Veda

    Teraz najčítanejšie