Denník N

Eset predstavil návrh kampusu od svetoznámych architektov, plánuje investovať 200 miliónov eur

Návrh Campusu Eset na bratislavskej Patrónke z dielne štúdia BIG - Bjarke Ingels Group. Vizualizácia - BIG - Bjarke Ingels Group a Bloom Images
Návrh Campusu Eset na bratislavskej Patrónke z dielne štúdia BIG – Bjarke Ingels Group. Vizualizácia – BIG – Bjarke Ingels Group a Bloom Images

Bratislava získa vo forme kampusu architektúru štúdia Bjarkeho Ingelsa, považovaného za jedného z najvýznamnejších súčasných svetových architektov.

Keď v roku 2017 spoločnosť Eset predstavila svoj nápad vybudovať v Bratislave svoje nové sídlo a zároveň centrum inovácií a výskumu, pomohla si vizualizáciami moderne pôsobiacich kruhových stavieb.

Iba ťažko by sa bez nich dalo predstaviť, o čo vlastne softvérovej firme išlo, keď sa vo verejnej dražbe uchádzala o pozemky bývalej vojenskej nemocnice na bratislavskej Patrónke.

Idea kampusu, aký na Slovensku nemá obdobu, dostala po piatich rokoch veľmi konkrétnu podobu. Nejde už o kruhy. Autorom koncepčného návrhu je oceňované svetové architektonické štúdio BIG (Bjarke Ingels Group), ktoré vzišlo z medzinárodnej súťaže.

Eset plánuje do projektu podľa generálneho riaditeľa Richarda Marka investovať 200 miliónov eur.

Súčasťou kampusu, ktorý by mal byť zázemím nielen pre zamestnancov firmy, ale aj pre študentov, stážistov a výskumníkov z celého sveta, budú aj viaceré pre verejnosť prístupné priestory, služby a vybavenie – auditórium, športoviská, kaviarne či parkovanie počas víkendov. Komplex kampusu chce okrem toho ponúknuť na Slovensku dosiaľ nevídaný level energetickej udržateľnosti a premyslenej ekologickej prevádzky budovy.

Vizualizácia hlavného nádvoria Campusu Eset na bratislavskej Patrónke. Vizualizácia – BIG – Bjarke Ingels Group a Bloom Images

Na vlastný pohon

„Je to výnimočné miesto,“ vraví Andreas Klok Pedersen z ateliéru BIG o lokalite, kde bude kampus stáť. Pozemok, ktorý napokon Eset získal za viac ako 26 miliónov eur, hraničí s Malými Karpatmi a obľúbenou rekreačnou oblasťou Železná studnička.

Práve blízkosť lesoparku, ale aj jednoduché spojenie s centrom mesta mali podľa neho veľký vplyv na podobu koncepčného návrhu, ktorý predstavili spolu s Bjarkem Ingelsem. „Okamžite sme si uvedomili, že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Architektúra a dizajn

Bratislava

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie