Denník N

Človek, ktorého milujete, má depresiu. Psychologička radí, ako mu pomôcť a ako si zároveň udržať partnerský vzťah

Lenka Pavuková-Rušarová. Foto - Dominik Sepp
Lenka Pavuková-Rušarová. Foto – Dominik Sepp

Depresia jedného z partnerov je veľkou záťažou pre partnerský vzťah. „Aj vzťah vtedy trpí,“ vysvetľuje klinická psychologička a psychoterapeutka Lenka Pavuková-Rušarová. Ako hovorí v rozhovore, jednou z najťažších vecí je zachovať si v takom vzťahu vzájomnú blízkosť.

V rozhovore sa okrem iného dozviete:

  • ako rozoznať, že ide o depresiu,
  • ako sa rozprávať s depresívnym partnerom/partnerkou,
  • ktoré laické rady môžu skôr uškodiť, než pomôcť,
  • prečo by mal aj partner/partnerka človeka s depresiou vyhľadať pomoc,
  • ako depresia vplýva na partnerský vzťah.

Depresia nemusí byť viditeľná navonok. Niekto ju dokáže dlhší čas skrývať pred okolím a potom sme prekvapení, keď sa zrazu dozvieme, ako na tom bol v skutočnosti. Dá sa však depresia utajiť aj pred partnerom alebo partnerkou?

Myslím si, že pred úplne najbližšími ľuďmi depresiu neutajíte. Aj preto, že je to naozaj zásadná vec, ktorá ovplyvňuje takmer všetko, čo človek robí a ako sa správa. Dá sa však utajiť pred ľuďmi, ktorí mu nie sú veľmi blízki, napríklad pred známymi. Pri nich sa ešte dá na chvíľu premôcť, usmievať sa alebo im o tom nepovedať a držať si svoje prežívanie vo vnútri. No ak ide o úplne najbližších ľudí, ktorí vás vidia ráno vstávať, večer zaspávať a počujú vás, ako plynulo rozmýšľate sám o sebe – pred tými to určite neutajíte. Jediné, čo sa môže diať, je to, že blízki nemusia rozumieť tomu, že ide o depresiu, a môžu si to vysvetľovať úplne inak.

Ako?

Môžu si napríklad myslieť, že je ich blízky prepracovaný a vystresovaný, alebo sa môžu mylne domnievať, že je len neochotný, tvrdohlavý, alebo lenivý. Môžu mu pripisovať veľa rôznych atribútov a nezachytia pritom, že v skutočnosti ide o depresiu.

Ktoré prejavy poruchy môžu byť najviac mätúce – či už pre samotné človeka s depresiou, alebo pre jeho okolie?

Takmer každý depresívny človek má aj telesné ťažkosti, no u niektorých ľudí sú natoľko v popredí, že na seba strhávajú najviac pozornosti. Najčastejšie to bývajú rôzne telesné bolesti, pobolieva brucho, stále bolí chrbát. No niekedy môže mať človek aj problém so sústredením, má pocit, že mu to horšie myslí. Môže sa sťažovať na to, že zle spí, skoro sa budí, trápi sa. Za to všetko sa môže depresia maskovať. Ľudia potom majú tendenciu riešiť skôr tieto telesné symptómy, ktoré depresiu sprevádzajú. Špeciálne sa to stáva tým, ktorí sú akoby viac orientovaní navonok a nie sú veľmi zvyknutí všímať si svoje vnútro. Niekedy si preto ani sami úplne neuvedomujú, že sa s nimi niečo deje, a skôr si všímajú sprievodné fyzické príznaky.

Ďalší problém je, že depresia býva často spojená s inými psychickými ťažkosťami – aj to môže zmiasť okolie. Môže ísť napríklad o človeka, ktorý v dôsledku nejakej traumatizujúcej udalosti trpí posttraumatickou stresovou poruchou. Depresia sa tiež môže skrývať trebárs aj za závislosť. Človek môže byť povedzme závislý od alkoholu a všetko sa potom automaticky zvádza na jeho pitie, a pritom zostane nepovšimnuté, že niekde na pozadí prebieha depresia.

Ako teda zistiť, že ide práve o depresiu, a neprehliadnuť ju? Vieme to odlíšiť aj ako laici, keď ide o nášho blízkeho?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie