Denník N

Legalizovaná marihuana, viac vlakov i elektromobilov a 16-roční voliči. Čo chce vznikajúca vláda Olafa Scholza

Líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a kandidát na nemeckého kancelára Olaf Scholz. Foto - TASR/AP
Líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a kandidát na nemeckého kancelára Olaf Scholz. Foto – TASR/AP

Nemeckí sociálni demokrati, zelení a liberáli sa dohodli na spoločnej vláde: bude silne proeurópska a s veľkou ambíciou pre zelenú ekonomiku.

„Semafor je hotový,“ s týmito slovami oznámil v stredu líder nemeckých sociálnych demokratov (SPD) Olaf Scholz dohodu o novej vládnej trojkoalícii.

S jej nástupom sa v najbližších týždňoch skončí 16-ročná éra nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a prvý raz od 50. rokov minulého storočia bude Nemecku vládnuť trojkoalícia.

Po takmer dvoch mesiacoch rokovaní sa sociálni demokrati dohodli so Zelenými a s liberálmi z FDP na červeno-zeleno-žltej koalícii. Po voľbách v roku 2017 to politickým stranám trvalo skoro šesť mesiacov.

Zlá správa pre Varšavu a Budapešť

Politico predpovedá, že nás čaká silne proeurópska vláda s ťahom na sebavedomú zahraničnú politiku. Pre autoritárske režimy a vlády vo Varšave a v Budapešti, ktorá je v konflikte s EÚ, je to podľa bruselského servera zlá správa.

„Úplne nový kancelár Scholz bude vo vláde výrazných osobností. Mnohé veci sa budú točiť okolo klimatickej zmeny, kde chcú urobiť všetko, čo sa dá. Vyzerá to veľmi ambiciózne,“ komentoval koaličnú dohodu analytik Nemeckej rady pre zahraničné vzťahy Milan Nič.

Oproti predchádzajúcim vládam sa podľa neho budú musieť oveľa viac venovať vnútorným diskusiám. „Najviac ma však zaujal posun v sociálno-kultúrnej agende,“ vraví Nič. Na mysli má témy, ako sú legalizácia marihuany, uľahčenie získania nemeckého občianstva či zníženie hranice volebného práva na 16 rokov.

„Oproti strednej Európe, ktorá je konzervatívnejšia, to ide

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Olaf Scholz

Svet

Teraz najčítanejšie