Denník N

Učiteľ Dávid Králik: Desať rokov pil pol litra tvrdého a pár pív denne. Prestal piť, začal behať a schudol 40 kilogramov

Dávid Králik. Foto - archív D. K.
Dávid Králik. Foto – archív D. K.

Známy učiteľ vysvetľuje, ako sa stal závislým od alkoholu, ako sa mu s ním pred viac ako rokom podarilo skončiť a prečo je podľa neho dôležité rodičov žiakov informovať o chybách, ktoré robí učiteľ.

Nedávno ste sa verejne priznali, že ste boli desať rokov alkoholikom. Začnem odľahčene – v minulosti sme spolu robili dva rozhovory. Boli ste pri nich triezvy?

Prvý rozhovor v roku 2009 sme nahrávali v krčme a zrejme sme pili pivo. Druhý sme robili začiatkom augusta minulého roka večer, takže je vysoký predpoklad, že už som v sebe mal pár štamperlíkov. Dnes to s vami asi bude premiéra za triezva.

Ste známym učiteľom a lektorom, máte ocenenie Učiteľ Slovenska, pre mnohých ste autoritou. Bolo ťažké vyjsť s tou informáciou na verejnosť? Nemali ste strach, že to napadnú rodičia niektorých vašich žiakov?

Vyjsť s tým verejne nebolo ťažké, lebo nepijem už viac než rok a moje rozhodnutie nepiť je pevné. Keby ubehol len mesiac, asi by to bolo náročnejšie, lebo by som si nebol istý, či to zvládnem. A určite by som s tým nedokázal vyjsť von v čase, keď som ešte pil.

Mladšia dcéra nedávno zvládla vodičské skúšky. Na oslavu sme kúpili nealkoholické víno, ale keď sme si pripíjali, iba som privoňal k poháru a zistil som, že ho nedokážem vypiť. Takmer ma „vyvrátilo“. Na druhej strane, občas si dám nealkoholické pivo a to mi nerobí nič.

Tvrdíte, že posledných desať rokov ste pili pol litra tvrdého denne a k tomu pár pív. Neobávali ste sa, že vás v práci prichytia? Ako pomerne známeho učiteľa by si vás zrejme podali aj médiá.

Je to zvláštne,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie