Denník N

Zo zakríknutého dievčaťa sa stala premiantka, ktorá už nedovolí, aby jej niekto nadával do slepúchov

#21 dní do Vianoc

Sabína stojí uprostred kruhu, ktorý okolo nej vytvorili spolužiaci. Nevidí ich dokonale, ale vie, že sa jej smejú. Nie je to prvý raz. Narodila sa s poškodeným zrakom, ktorý sa časom ešte zhoršoval. No vinou zlyhania dospelých v jej okolí sa stalo, že chodila do školy, kde jej hendikep nedokázali pochopiť. Učitelia jej dávali zlé známky a neakceptovali jej prosby, že nevidí na tabuľu. Lekárka ani rodina situáciu neriešili. A tak si od rovesníkov vypočula, že je „slepúch“, „škuľavec“, a trpela s každou zlou známkou.

Až ako štrnásťročná spoznala kamarátku svojej starej mamy, ktorá sa jej hneď ujala. Pracovala v Únii pre nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Odvtedy Sabína už nebola vo svojich problémoch sama. Pomohli jej s prestupom na školu pre slabozrakých a zrazu sa z nej stala výborná žiačka.

„Poradili a obstarali mi aj veľa pomôcok, ktoré mi uľahčujú život, čítaciu lupu alebo malý ďalekohľad, s ktorým sa môžem pozrieť na svetlo na semafore. Vďaka nim mám aj počítač s programami s hlasovým výstupom,“ opisuje Sabína.

Sabína zo Senice je jednou z mnohých, ktorým pomohla Únia nevidiacich a slabozrakých vďaka zbierke Biela pastelka. V tieto dni to však majú ľudia s ťažko poškodeným zrakom ešte ťažšie, lebo počas lockdownu prišli o možnosť stretávať sa v centrách únie.

„Naši sociálni pracovníci a sociálne pracovníčky však našli kreatívne riešenia, ako pomáhať aj počas pandémie – Braillovo písmo učili aj cez Messenger, prácu so špeciálnou lupou po telefóne. Nácvik chôdze s bielou palicou, ktorý je pre klienta životne dôležitý, sa však takto realizovať nedá. Každé uvoľnenie opatrení je pre nás vítané,“ hovorí Eliška Fričovská, PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska.

Zbierka Biela pastelka tiež utrpela pandemickou situáciou.

Vďaka technológiám a hovoriacim pomôckam sa môžu spojiť so svetom

Elišky Fričovskej sme sa spýtali, ako môže ľuďom so zrakovým postihnutím pomôcť váš vianočný príspevok. 

Je podobných príbehov ako ten Sabínin veľa? 

Áno. Naposledy sa ma dotkol príbeh našej klientky, ktorá má 80 rokov a značne obmedzený zrak. Má dve deti, jedno žije v zahraničí a s druhým sa, bohužiaľ, nestýka. Napriek tomu so životom neskončila a bojuje. Aj vďaka nadšeniu mojich kolegov sociálnych pracovníkov, ktorí sa podujali, že jej rozšíria zručnosti, sa jej žije krajšie. Naučili ju používať telefón pre nevidiacich a zväčšovaciu lupu, aby si mohla prečítať nielen úradné listiny, ale aj knihy, časopisy, krížovky. Vrátila sa k obľúbeným postavám v knihách a na chvíľku zabudla na starosti a bolesti.

V čom by mohlo vašim klientom najviac pomôcť, keby ľudia prispeli na zbierku Biela pastelka?

V tomto čase myslím najmä na tých, ktorí sú osamelí alebo žijú v ekonomicky slabých podmienkach. Pre nich to musí byť so zrakovým postihnutím veľmi ťažké. Niektorí budú môcť vďaka zbierke nadviazať kontakt so svetom a s blízkymi kúpou telefónu pre nevidiacich, notebooku, špeciálnej lupy alebo si môžu zlepšiť život vďaka „hovoriacim“ pomôckam do kuchyne. Vďaka pomoci ľudí dokážeme realizovať kurzy chôdze s bielou palicou a počítačové kurzy. Naši klienti sa veľmi radi zúčastňujú na podujatiach a aktivitách, ktoré pre nich pripravujeme v centrách po celom Slovensku. Podpora Bielej pastelky časovo presahuje Vianoce.

Je aj kontakt prostredníctvom telefónu pre nevidiacich zložitý, a pritom sa dá zjednodušiť?

Vysvetlím vám to na príklade pani Evky. Potrebovala pomôcť s dofinancovaním telefónu, pretože ten pôvodný už dosluhoval. Ak si chcela zavolať asistentku, musela potrebné tlačidlo stlačiť štrnásťkrát, ak sa pomýlila, začala odznova. Ak chcela volať do našej únie, stlačila tlačidlo päťkrát. Jednoducho, už nefungoval, a tak sme jej pomohli dostať sa k novému dotykovému telefónu. Bol to jej sen. Žije osamelo, je na vozíku a nevidí. Ona sa nesťažuje, teší sa zo života, chodí, ak to situácia dovoľuje, medzi ostatných členov únie. Ale Vianoce sú iné.

Nevidiacich a slabozrakých môžete podporiť na www.bielapastelka.sk.

Biela pastelka je verejná zbierka, vďaka ktorej môže Únia nevidiacich a slabozrakých už 20 rokov pomáhať v tých smeroch života, v ktorých to klienti potrebujú. Od učenia chôdze bielou palicou, Braillovho písma, používania PC či mobilov s hlasovým výstupom cez pomoc v rámci obhajoby záujmov a práv až po organizovanie aktivít určených ľuďom so zrakovým postihnutím. 

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Advent

Cesta k zdraviu

Pekné veci

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie