Denník N

Prečo je v Japonsku málo prípadov? Teória o samozničení delty je špekulácia, ivermektín na covid neschválili

Nové prípady covidu na milión obyvateľov v Japonsku (7-dňový priemer), v novembri je pandemická situácia v krajine dobrá. Zdroj – Our World in Data
Nové prípady covidu na milión obyvateľov v Japonsku (7-dňový priemer), v novembri je pandemická situácia v krajine dobrá. Zdroj – Our World in Data

Konzervatívne vysvetlenie dobrej pandemickej situácie v Japonsku je, že ide o výsledok premorenia, zaočkovanosti a protipandemických opatrení. Hypotéza o samozničení delty je v tejto chvíli na úrovni špekulácií. Pre pozitívnu rolu ivermektínu v krajine nie sú žiadne dôkazy.

Zatiaľ čo Slovensko je na pokraji humanitárnej krízy, lebo nemocnice sú preplnené pacientmi s covidom, denne pribúda vyše 9-tisíc ľudí s pozitívnym PCR testom a na ochorenie umierajú desiatky ľudí denne, v Japonsku je situácia celkom iná.

V krajine majú len niekoľko desiatok alebo stoviek nových prípadov denne a na covid umiera iba niekoľko ľudí denne. Dňa 7., 19. aj 21. novembra nemali žiadne úmrtie na covid.

Pritom Japonsko má takmer 23-krát viac obyvateľov ako Slovensko.

Ešte v polovici augusta mali v krajine vyše 25-tisíc nových prípadov denne a v lete na covid umierali desiatky či stovky ľudí. Čím to je, že delta z krajiny na jeseň akoby „zmizla“?

Úmrtia na covid v Japonsku (7-dňový priemer). Zdroj – Our World in Data

Škodlivé mutácie

Podľa Itura Inoueho z Národného inštitútu genetiky v Japonsku nahromadila delta v krajine toľko škodlivých mutácií, že viedli až k sebadeštrukcii vírusu.

Škodlivé mutácie sa podľa neho týkajú enzýmu nsp14, ktorý je určený na opravu chýb

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie