Denník N

Zmena paragrafu 363 zamrzla. Pokiaľ sa koalícia dohodne, generálneho prokurátora obmedzia zrejme až o pol roka

Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N - Tomáš Benedikovič
Generálny prokurátor Maroš Žilinka. Foto N – Tomáš Benedikovič

Generálny prokurátor Maroš Žilinka môže ešte stále rušiť uznesenia o obvinení, ako to urobil aj v prípade Vladimíra Pčolinského či Jaroslava Haščáka.

Kým začiatkom septembra to bola najdôležitejšia téma OĽaNO, dnes zmena paragrafu 363 koalíciu takmer nezaujíma. V septembri preto vznikla pracovná skupina pod záštitou premiéra Eduarda Hegera, teraz už na zmenu právomocí generálneho prokurátora nikto netlačí a čaká sa na návrh ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (za SaS).

Znamená to, že ak sa dodržia bežné legislatívne pravidlá, zmeny by mohli platiť až zhruba o pol roka.

Aj z nahrávok z poľovníckej chaty pritom vieme, že Smer a Robert Fico chcú, aby zmena paragrafu 363 prišla čo najneskôr. Fico na chate hovoril aj o odkaze od generálneho prokurátora Maroša Žilinku, „že sa nemusíme báť prijatia týchto zmien, pokiaľ ide o ‚363-ku‘ a rozdelenie generálnej prokuratúry a špeciálnej prokuratúry, lebo že na to nebudú mať čas“. Generálny prokurátor poprel, že by taký odkaz posielal.

Pčolinský, Haščák a ako sa koalícia nevie dohodnúť

Nápad zmenou Trestného poriadku obmedziť či zakázať Marošovi Žilinkovi rušiť uznesenia o obvinených prišiel po tom, ako generálna prokuratúra s pomocou paragrafu 363 ukončila stíhanie bývalého riaditeľa SIS Vladimíra Pčolinského a spolumajiteľa Penty Jaroslava Haščáka.

Video: Čo nesedí na verzii Pčolinského a ako spustil vojnu v polícii (autorky: Mária Benedikovičová, Martina Koník)

Po prepustení bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského sa ako prvá ozvala Sme rodina s tým, že zmenu paragrafu 363 nepodporí.

Predseda OĽaNO a minister financií Igor Matovič

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maroš Žilinka

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie