Denník N

Prečo sa nesmejeme, veď sme v cirkuse

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Obrovský zásah do daňového systému je príliš vážna téma, aby sme dovolili ministrovi financií urobiť z neho jeho ďalšie detinské divadlo.

Autor je predsedom strany Dobrá voľba

Keby nebol ministrom financií a keby nešlo o takú vážnu tému, ako je zmena daňovo-odvodového systému, zrejme by sme nad opozeraným sebastredným divadlom Igora Matoviča už nestrácali ani slovo. Lenže Igor Matovič je ministrom financií a téma je vážna.

Nejeden človek sa chytil za hlavu, keď minister financií predstavil záverečný diel svojej „telenovely“ zvanej „daňová revolúcia“. Podnikatelia aj zamestnanci v oblasti gastronómie, ktorých živobytie druhý rok ničí pandemická kríza, sledovali, ako Igor Matovič navrhuje povinný džbán vody zadarmo, detské polovičné porcie a EKO menučká za trojštvrtinovú cenu.

Podobnými perlami ducha Igor Matovič obohatil celé predstavenie zmeny daňového systému. Stihol uraziť živnostníkov (tí, čo pracujú s počítačom, nie sú praví živnostníci) aj predstaviteľov samospráv („nebudú mať navyše na nejaké nové rozšafnosti pred voľbami“). Vrcholným číslom bol oznam, že chce sledovať rast majetku bohatých – človek, ktorý vlastné miliónové majetky prepísal na manželku, tvári sa ako bezdomovec a nikto nevie nič o „jeho“ podnikaní.

Nenechajme sa však pomýliť. „Daňová revolúcia“ nie je iba ďalším výstrelkom na pritiahnutie pozornosti. Na rozdiel od tradičných trápností Igora Matoviča je toto vec, ktorá môže ekonomiku, firmy aj domácnosti ovplyvniť na desiatky rokov. Podľa toho by sme k návrhom ministra financií mali pristupovať. Ak sa mu podarí daňový systém dobabrať rovnako ako všetko, čoho sa doteraz vo vláde chytil, rýchlo sa dosmejeme.

Plagátiky, videá a dynamické efekty

Do dnešného dňa sú jedinými verejne dostupnými informáciami o zmenách v daňovom systéme plagátiky s baletkou a hokejistom a odkazy na štyri facebookové videá. Na oficiálnej stránke ministerstva neexistujú podrobnejšie analytické prepočty vplyvov na daňovníkov, slovenskú ekonomiku či na verejné financie. Plagátiky a videá – to má byť reforma v podaní vlády, verzia 2021. A to sa na rezorte financií nachádzajú dva najkvalitnejšie analytické inštitúty v štáte.

Daňový a odvodový systém na Slovensku roky potrebuje zmenu, najmä v oblasti vysokého daňovo-odvodového zaťaženia práce. Ale podozrievavosť k Matovičovmu návrhu je viac ako oprávnená. Vieme zatiaľ iba toľko, že minister financií sa chystá vidlami poprehadzovať zhruba dve miliardy eur ročne. Brať chce najmä živnostníkom a samosprávam, pridať chce rodinám.

Záhadou je, z čoho to celé plánuje zaplatiť. Problém nie je byť za pekného, kupovať si voličov, rozdávať peniaze a znižovať pred voľbami dane. To dokáže každý. Problém je urobiť to tak, aby mal štát z čoho po voľbách platiť faktúry, dôchodky a zdravotnú starostlivosť.

Aj bez „daňovej revolúcie“ sú slovenské verejné financie dlhodobo najhoršie v Európskej únii. Kusé informácie, ktoré sa Igor Matovič unúval zverejniť, nevyzerajú dôveryhodne. Obsahujú plno zbožných želaní a bulharských konštánt za stovky miliónov eur, ktoré sa v ekonomickom žargóne nazývajú „dynamické efekty“.

Takto sa to nerobí

Doterajšie počiny expremiéra a ministra financií, akými boli plošné testovanie či očkovacia lotéria, stáli Slovensko obrovské peniaze. Dalo sa pri nich aspoň utešovať, že išlo o jednorazové výstrelky – drahé, nezmyselné, ale azda bez trvalých následkov.

Zmena daňového systému je však iná disciplína. A to aj v prípade, že existuje oprávnená pochybnosť, či sa ju rozhádanej vládnej väčšine niekedy podarí schváliť. Poslanci, odborná verejnosť aj médiá musia trvať na tom, aby Igor Matovič položil na stôl podrobné podklady o svojich návrhoch, aby sa mohla začať ozajstná a seriózna diskusia.

Po tom, ako sme si pozreli „reformu zdravotníctva“ a predstavu o centrálnej komisii na rezorte zdravotníctva, ktorá má určovať, kde-aká nemocnica má stáť, či vypočuli návrh „reformy vysokých škôl“, ktorou sa oslabujú akademické slobody dosadzovaním politických zástupcov do správnych orgánov vysokých škôl, tu najnovšie máme aj návrh, že štát bude diktovať, aký menu lístok má reštaurácia ponúkať.

Ak by sme mali naozaj brať vážne návrhy „reforiem“ z dielne tejto vlády, začnime sa báť.

Plagátiky a facebookové videá sa nemôžu stať štandardom, ktorý má rámcovať budúcnosť hospodárskej, rozpočtovej a daňovej politiky štátu. Obrovský zásah do daní a odvodov je príliš vážna téma, aby sme dovolili ministrovi financií urobiť z neho ďalšie detinské divadlo.

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dane a odvody

Igor Matovič

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie