Denník N

Premiér odletel do Havany, podpíše aj zmluvu o kubánskom starom dlhu

Robert Fico sa stretne v Havane s Raúlom Castrom, na Kube zostane do soboty. Kubánci sa s nami dohodli, čo so starým dlhom, ktorý voči nám majú ešte z čias socializmu. Podpíšeme s nimi o tom zmluvu.

Prezident Andrej Kiska poslancom prednášal príhovor o našej pozícii v Európe, no predseda vlády Robert Fico si ho vypočuť nemohol. Sedel už v lietadle smerujúcom do Havany. Na Kube bude do soboty a čaká ho aj prijatie u komunistického lídra Raúla Castra.

Dôvod návštevy komunistickej krajiny, ktorá čelila hospodárskemu aj politickému embargu pre porušovanie ľudských práv a zatýkanie politických oponentov? Biznis, ktorý sa v tejto centrálne riadenej krajine nedá robiť bez toho, že podnikateľom pripraví zázemie oficiálna reprezentácia na najvyššej úrovni.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák pre Denník N upozornil, že blokáda Kuby sa skončila a otvoril sa priestor na spoluprácu. „Využívajú ho mnohé krajiny – bol tam pápež, predsedovia vlád európskych krajín, americký minister zahraničných vecí. Máme na Kube ekonomické záujmy, viaceré naše firmy tam rokujú a sú blízko pred uzavretím dohôd dôležitých pre našu ekonomiku.“

Lajčák potvrdil, že Slovensko dosiahlo s Kubou dohodu o vysporiadaní dlhu, ktorý má ostrovný štát voči nám z čias, keď sme boli spoločne v tábore socialistických krajín. V Havane podpíšeme zmluvu o dlhu. Premiéra sprevádza minister financií Peter Kažimír a pracovníci ministerstva, ktorí sa zaoberajú dlhmi.

Na Kube dlhodobo pôsobí aj inžinieringová firma SES Tlmače z portfólia skupiny J&T, ktorá plánuje v týchto dňoch uzavrieť s tamojšou vládou významný kontrakt.

Fico pri ohlásení návštevy pred dvoma týždňami avizoval, že návšteva vyústi v konkrétne finančné a ekonomické výsledky. Predseda Smeru je pravidelným hosťom recepcií kubánskej ambasády v Bratislave a navštevoval ich aj v čase, keď európski politici režim Castrovcov ignorovali. Recepcie sa konajú v januári pri príležitosti osláv kubánskej revolúcie. V roku 2008 Fica za jeho účasť na podujatí kritizovali aj kubánski disidenti, ktorí povedali, že by sa mal nad tým zamyslieť.

„Úlohou vlády je, aby hľadala priestor na spoluprácu s inými štátmi. Kým bola jednotná pozícia, ktorá vylučovala komunikáciu, tak sme ju rešpektovali, ale teraz je nová situácia,“ hovorí Lajčák.

EÚ zmrazila vzťahy s Havanou v roku 2003 po masívnom zatýkaní politických väzňov. To sa zmenilo vlani. S oboma Castrovcami sa napríklad v máji stretol francúzsky prezident François Hollande. Na Kubu sa chystá aj zástupca šéfa českej diplomacie a prezident hospodárskej komory.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie