Denník N

Podpredseda parlamentu Laurenčík: Verím, že Sulík bude premiér budúcej vlády

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Začal sa lockdown, ale SaS vetovala, aby sa zavreli aj školy. Prečo?

Vzdelávanie detí je veľmi dôležité. Za rok, čo boli vzdelávané online, veľa utrpeli. Považujeme za dôležité, aby zostali školy otvorené. Keď môžu byť otvorené iné prevádzky, kde chodia ľudia do práce, tak aj školy sú pre deti akési zamestnanie a ostávajú otvorené. Na školách je režim nastavený tak, že nevnímame veľké nebezpečenstvo prenosu choroby. Je tam testovanie, keď je žiak pozitívny, trieda ide do karantény. Z dát, ktoré máme k dispozícii, vyplýva, že počet nakazených predstavuje 1,8 percenta. 82 percent škôl učí prezenčne.

V newsfiltri sme napísali: „Ak niekto čakal, že nové rekordy a najhoršia pandemická situácia na svete nakopne vládu k ráznym činom, pretiera si práve oči. Kompromis, na ktorý sa Heger, Matovič, Kollár a Sulík zmohli, nič nerieši, akurát predlžuje agóniu, na ktorej konci budú zničení zdravotníci, veľa mŕtvych a vyčerpaná spoločnosť.” Čo by ste na to povedali?

Sú to dosť silné a odvážne tvrdenia prejudikovať to takto dopredu. Mali by sme počkať, ako lockdown zaúčinkuje. Bude sa prehodnocovať a na základe dát budeme vidieť, aká je situácia. A budeme na to reagovať. Toto je písanie katastrofických scenárov.

Predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová ako jediná hlasovala proti sprísneniu opatrení, pretože jej to nepríde spravodlivé pre zaočkovaných. Ako to vnímate?

Zdá sa mi, že snaha vládnej koalície bola, aby to bolo prijaté konsenzuálne. Nie je dobrý signál, že jedna predsedníčka využila možnosť hlasovať proti, aj keď má na to samozrejme právo. Možno mala také informácie, že sa s tým nevedela stotožniť. My sme takisto bojovali za to, aby mali zaočkovaní viac slobody a viac výhod ako neočkovaní, ale nakoniec došlo ku konsenzu. V podstate sme ustúpili.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Richard Sulík

SaS

Slovensko

Teraz najčítanejšie