Denník N

Jazdil so Saganom, prešprintoval Groenewegena. Výnimočný talent Baška chce oživiť kariéru v Dukle

Erik Baška na Okolo Slovenska 2019. Foto - TASR/Lukáš Grinaj
Erik Baška na Okolo Slovenska 2019. Foto – TASR/Lukáš Grinaj

Hneď vo svojej prvej sezóne vo World Tour vyhral preteky Handzame Classic, keď za sebou presvedčivo nechal aj budúcu šprintérsku hviezdu Dylana Groenewegena. Erik Baška mal v profesionálnej cyklistike sľubne rozbehnutú kariéru, ako majster Európy do 23 rokov získal zmluvu v tíme Tinkoff a spolu s bratmi Saganovcami jazdil aj za Boru-Hansgrohe.

V uplynulých rokoch však len zriedkavo dostal možnosť byť lídrom, v tímovej hierarchii bol za Petrom Saganom či šprintérskymi hviezdami ako Sam Bennett alebo Pascal Ackermann. Bora stavala Bašku do pozície domestika a po skončení uplynulej sezóny mu neponúkla zmluvu.

Slovenský cyklista bude teraz pokračovať v kariére v slovenskom kontinentálnom tíme Dukla Banská Bystrica, za ktorý už jazdil pred siedmimi rokmi. Športový riaditeľ tímu Martin Fraňo verí, že Baška ešte v cyklistike ani zďaleka nepovedal posledné slovo.

„Som absolútne presvedčený, že je to jeden z najrýchlejších pretekárov v Európe a z môjho pohľadu najrýchlejší na Slovensku za posledných tridsať rokov. Potvrdzujú to aj čísla napríklad pri desaťsekundovom výkone. Na rovine je Erik rýchlejší než Peter Sagan, hoci ten má, samozrejme, iné prednosti – je odolnejší, prejde kopec a výborne si v záveroch vyberá pozíciu,“ hovorí Fraňo.

„V rovinatých dojazdoch je však Erik výnimočne rýchly, má podobné vrodené rýchlostné predpoklady ako Ján Volko v atletike a v 27 rokoch len prichádza do svojho najlepšieho veku. Osobne sa mi veľmi ťažko pozeralo na to, že taký klenot by mal svojou kariérou prejsť bez víťazstiev. Pretože on má na to, aby vyhrával, a som presvedčený, že ho dostaneme na víťaznú vlnu,“ pokračuje.

Podobne rýchly šprintér za Duklu nejazdil od čias, keď Baška v roku 2014 odchádzal. Ako sa ho tímu podarilo prehovoriť na návrat? Aké s ním majú plány a môže sa ešte dostať späť do veľkej svetovej cyklistiky?

Nájde pokoj, ktorý mu chýbal

Kontinentálne tímy ako Dukla predstavujú v cyklistike tretiu najvyššiu úroveň a ich finančné možnosti sa s tímami World Tour nemôžu porovnávať. Baška mal aj ponuky zo zahraničných tímov, no podľa Martina Fraňa naňho pri oslovení Duklou zapôsobili dve veci: „Striktné

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cyklistika

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie