Denník N

Útočí na miestenku do Ligy majstrov. West Ham United ťahajú aj hráči a peniaze z Česka

Manažér West Hamu United David Moyes sa raduje po víťazstve nad Liverpoolom. Foto - TASR
Manažér West Hamu United David Moyes sa raduje po víťazstve nad Liverpoolom. Foto – TASR

West Ham hrá v nedeľu od 15.00 h na ihrisku Manchestru City.

West Ham United bol v minulej sezóne prekvapením Premier League, keď dokázal narušiť hegemóniu „veľkej šestky“ a skončil na šiestom mieste.

Skvelý štart do aktuálneho ročníka dokazuje, že šiesta priečka nebola náhodná, momentálne je dokonca po dvanástich kolách štvrtý.

Klub má veľké ambície a v poslednom období mu to aj vychádza. V Carabao Cup vyradil Manchester City, postup zo skupiny v Európskej lige si vybojoval už na začiatku novembra a v Premier League porazil Liverpool.

Pod manažérom Davidom Moyesom je to nový West Ham s víťaznou mentalitou.

„Sú fantastickým tímom s fantastickým manažérom,“ hovoril manažér Manchestru City Pep Guardiola po tom, ako s West Hamom nedávno prehral jeho Manchester City. Zároveň dodal, že práve zápas s West Hamom bol pre jeho tím jeden z najťažších ešte v minulej sezóne.

West Ham sa v priebehu poslednej dekády pohyboval väčšinou v strede tabuľky, do jej hornej polovice sa mu podarilo dostať len dva razy.

Teraz je však na vzostupe a hovorí sa, že by opäť mohol zaútočiť na prvú štvorku. Momentálny úspech Moyesa pripomína jeho dlhoročné pôsobenie v Evertone, kde dokázal s obmedzeným rozpočtom bojovať o európske poháre.

58-ročný Moyes si po niekoľkých sezónach sklamaní opäť užíva úspech. V roku 2013 si ho ako svojho nástupcu v Manchestri United vyhliadol Sir Alex Ferguson, ale nakoniec ho odtiaľ po desiatich mesiacoch vyhodili. Po neúspešnom pôsobení v Reale Sociedad San Sebastián trénoval aj Sunderland, zostupu z Premier League však nezabránil.

V sezóne 2017/2018 sa mu podarilo zachrániť West Ham, potom z klubu odišiel. Vrátil sa o rok neskôr a West Ham vytiahol medzi anglickú elitu.

Moyes dosiahol na začiatku novembra míľnik tisíc zápasov vo svojej trénerskej kariére a v rozhovore pre Guardian sľuboval, že ešte pár úderov rozdá.

„Futbal je emotívna hra. Každý z nás sa snaží tváriť sa chladne, ale všetci aj tak cítime emócie. Chceme byť úspešní,“ povedal.

Foto – Flashscore.sk

Traja Česi na ihrisku

Moyesa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie