Denník N

Prieskum AKO: Šesť z desiatich ľudí si myslí, že by zaočkovaní mali mať výhody

Väčšina ľudí si myslí, že by zaočkovaní ľudia mali mať výhody oproti nezaočkovaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre reláciu Na hrane televízie Joj.

Podľa sondáže si 35,9 percenta opýtaných myslí, že by zaočkovaní mali byť určite vo výhode, a ďalších 22,5 percenta odpovedalo, že by zaočkovaní skôr mali mať výhody. Jednu z týchto dvoch možností dohromady uviedlo 58,4 percenta oslovených.

Ľudia, ktorí sú proti zvýhodneniu očkovaných, sú vo výraznej menšine. Určite proti je 25,7 percenta respondentov a skôr proti 12 percent opýtaných (dohromady 37,7 percenta). Zvyšné štyri percentá nevedeli odpovedať.

Vzdelanejší sú za zvýhodnenie

Podľa podrobných výsledkov prieskumu s vekom stúpa súhlas s výhodami pre zaočkovaných. Kým v kategórii od 18 do 33 rokov je ich 51 percent, v kategórii nad 66 rokov ide už o 67 percent opýtaných. Súhlas so zvýhodnením ľudí po vakcinácii rastie aj s najvyšším dosiahnutým vzdelaním, vo všetkých vzdelanostných kategóriách však ide o 55 a viac percent.

Najviac priaznivcov zvýhodnenia zaočkovaných je v Bratislavskom a Banskobystrickom kraji (70 a 67 percent), najmenej v Trenčianskom (51), Košickom (53) a Žilinskom (54 percent).

Proti len väčšina voličov Republiky a Smeru

Najmenej ľudí ochotných zvýhodniť očkovaných je neprekvapivo medzi voličmi extrémistickej Republiky (20 percent), Smeru (37) a medzi nevoličmi (44 percent). Priaznivcov výhod za vakcináciu je viac ako polovica vo všetkých ostatných stranách. V prípade Hlasu ide o 56, Sme rodina 64, Aliancie 65 a KDH 70 percent. V prípade priaznivcov OĽaNO a SaS je za výhody pre zaočkovaných až 86 percent ich voličov a v prípade PS dokonca 89 percent.

Na Slovensku je momentálne zaočkovaných 2,61 milióna ľudí a tieto počty stúpajú len mierne. V posledných dňoch išlo o zhruba 5600 novozaočkovaných denne. Lockdown, ktorý platí od štvrtka, robí medzi zaočkovanými a nezaočkovanými len malé rozdiely. Týkajú sa hlavne pravidelného testovania pred príchodom do práce. Konzílium odborníkov chce, aby sa pri zmierňovaní opatrení zaočkovaní viac zvýhodňovali.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie