Denník N

Na mikroúspech treba zázrak. Zápas roka Slovanu ukázal, aký vzdialený je sen o Reale Madrid

Vladimír Weiss očakáva, že v lete bude jeho tím silnejší. FOTO TASR - Jaroslav Novák
Vladimír Weiss očakáva, že v lete bude jeho tím silnejší. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Predstavitelia Slovana Bratislava označili zápas proti PAOK-u Solún v Konferenčnej lige za zápas roka. Ak by ho Slovan vyhral, pokračoval by v európskych pohároch aj na jar, čo sa v ére samostatnosti podarilo len Artmedii počas pamätnej sezóny 2005/06.

Celé to lepšie znie, ako v skutočnosti je, pretože Artmedia vtedy dosiahla v Európe viacero veľkých víťazstiev, zatiaľ čo Slovan v tejto sezóne žiadne. Aj tak by to však bol „mikroúspech“ – slovo, ktoré použil pred zápasom tréner Vladimír Weiss.

Slovan dokázal v tejto sezóne so silnejšími súpermi prinajlepšom remizovať. S BSC Young Boys uhral výsledky 2:2 a 2:3, s Olympiakosom Pireus 0:3 a 2:2, s FC Kodaň prehral 0:3 a s PAOK-om v prvom zápase v Solúne remizoval 1:1.

Vo štvrtok večer to chcel zmeniť. Za sebou mal sériu desiatich víťazstiev, ktoré nazbieral vo Fortuna lige, Slovnaft Cupe a proti outsiderovi skupiny v Konferenčnej lige Lincolnu Red Imps z Gibraltáru.

Na zápase roka sa pôvodne očakávala veľká návšteva. Po sprísnení opatrení sa rátalo už len s 200, a potom aspoň so 128 divákmi na štadióne a veľkoplošnou obrazovkou pred štadiónom. Napokon prišiel lockdown, ktorý nepovolil žiadnych divákov na štadióne ani pred ním.

Generálny riaditeľ klubu Ivan Kmotrík mladší opakovane kritizoval spôsob, ktorým boli opatrenia prijaté a pre denník Šport vyhlásil, že klub po finančných stratách z výpadku zo vstupného „melie z posledného“.

„Ešte som na Slovane nezažil plný štadión. Bohužiaľ, je to škoda. Zdravie je však prvoradé a musíme sa prispôsobiť platným nariadeniam,“ povedal pred zápasom tréner Vladimír Weiss.

Podobne ako veľakrát v posledných rokoch nastúpil Slovan na dôležitý zápas nielen bez divákov, ale aj na katastrofálnom trávniku.

„Ihrisko bolo hrozné. Ani som neveril tomu, na čo sa pozerám. Pripomínalo mi to niektoré štadióny v druhej lige v Grécku,“ hovorí pre Denník N grécky novinár Petros Harizaklis z Metrosportu.

Atmosféra, trávnik a napokon ani predvedený futbal nespĺňali označenie zápas roka.

Po remíze 0:0 je oveľa bližšie k postupu zo skupiny PAOK. Oba tímy síce majú rovnaký počet bodov, no v poslednom kole hrá Slovan v Kodani a PAOK doma s Lincolnom Red Imps. Ak získajú rovnaké bodov, rozhodovať bude skóre. V prípade vyššieho víťazstva PAOK-u nad outsiderom Slovanu nebude stačiť ani výhra v Kodani.

Weiss mladší a Henty nemali formu z leta

Slovan nehral zle. Po dvoch zápasoch s PAOK-om si môže povedať, že v nich nebol horší. V zápase, v ktorom potreboval víťazstvo a súperovi vyhovovala remíza, sa od Weissovho tímu očakávala väčšia aktivita.

Nakoniec z toho bola taktická bitka, v ktorej mali oba tímy len po jednej veľkej šanci. Domáci Jurij Medveděv ani hosťujúci Diego Biseswar pri svojich príležitostiach v prvom polčase netrafili bránu.

Tréner Weiss sa hráčov snažil burcovať a celý zápas rozdával pokyny. Brankárovi Adriánovi Chovanovi zdôrazňoval, že sa nemá odkopmi zbavovať lopty a svojho syna upozorňoval, že musí aj dôrazne brániť a nevypúšťať pressing.

Weiss mladší bol hráčom, ktorý sa snažil najviac vymyslieť, vo štvrtok to však viedlo len k pološanciam.

Na konci zápasu sa dostal do slovnej výmeny s gréckou lavičkou, upokojiť ho na trávnik prišiel aj jeho otec. Weiss mladší sa jedného zo súperov nahnevane pýtal:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

ŠK Slovan Bratislava

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie