Denník N

Moderátor Jeroným Janíček: Snažím sa rozbiť klišé, že mať psychickú chorobu je dar. Nie je nič krajšie ako necítiť úzkosť

Jeroným Janíček. Foto - archív J. J.
Jeroným Janíček. Foto – archív J. J.

                                   Článok uverejňujeme v rámci spolupráce s Ligou za duševné zdravie.

Český moderátor a publicista Jeroným Janíček sa dlhodobo venuje destigmatizácii psychických ochorení. Do Bratislavy prišiel kvôli nakrúcaniu nového dielu dokumentárneho cyklu Život za zdí, na ktorom spolupracuje s Ligou za duševné zdravie. V rozhovore, ktorý vznikol ako špeciálny diel podcastu Ako sa máš?, hovorí o skúsenosti s odborníkmi na duševné zdravie aj o vlastnom boji s depresiou a úzkosťou.

Ste známy svojou dlhoročnou prácou na poli destigmatizácie psychických porúch. Vnímajú vás už väčšinou odborníci ako človeka, ktorému radi poskytnú rozhovor, alebo skôr ako niekoho, pred kým sa treba mať na pozore?

Ako ktorí. Niektorí sú už dnes mojimi priateľmi, s inými som vo veľmi korektnom vzťahu a pri niektorých mi je ľúto, že sa vôbec vyskytujú v systéme psychiatrickej starostlivosti.

Ako to myslíte?

Lebo hoci pôsobia navonok skvelo, dokážu sa dobre vyjadrovať a majú charizmu, samotná ich starostlivosť o ľudí s bolesťami duše je smutná. Chýba im profesionalita, empatia, schopnosť pracovať s pacientom alebo klientom psychoterapeuticky. To je dlhoročná bolesť českej psychiatrie – že českí psychiatri nemajú povinnosť mať adekvátne psychoterapeutické vzdelanie.

Prečo je to také dôležité?

Pretože keby som bol ja psychiatrom a nemal by som psychoterapeutické vzdelanie, tak sa mi pokojne môže stať, že mi na vás ako na klientovi bude niečo veľmi prekážať. Vôbec si pritom neuvedomím, že je to prenos (vzťah, pri ktorom terapeut prenáša na klienta svoje minulé skúsenosti, zážitky, city atď. – pozn. red.) a že je to vlastne môj problém. Pri liečbe to môže robiť problémy a vy ako pacient na to môžete doplatiť. Takisto je neakceptovateľné, aby sa lekári vyjadrovali o svojich pacientoch vulgárne, s posmechom – to sa, bohužiaľ, stáva aj dnes.

Práve táto realita ma začala v poslednom čase čoraz viac zaujímať. Kým v prvej sérii dokumentov Život za zdí sme sa zameriavali na to, že pri psychických problémoch je nutné sa liečiť a prečo je to také dôležité, teraz ma zaujíma skôr rozdiel medzi tým, čo sme prezentovali, že takto to má vyzerať, a medzi skutočnosťou – teda ako to naozaj vyzerá v psychiatrických ambulanciách, klinikách a v nemocniciach. Zaujíma ma kvalita poskytovania psychiatrickej starostlivosti.

Čo ste zatiaľ zistili?

Že kvalita je hrozná. Hoci niektorí psychiatri sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cesta k zdraviu

Duševné zdravie

Rozhovory

Vzťahy

Rodina a vzťahy, Zdravie

Teraz najčítanejšie