Denník N

Infektológ: Príbuzní sa boja prísť rozlúčiť so zomierajúcim na covid, boja sa posledného kontaktu aj nákazy

Foto N – Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

S príbuznými automaticky komunikujeme, či neprehodnotia svoj očkovací status. Udivuje ma, že hoci vidia, v akom stave je ich blízky, k očkovaniu pristúpiť nechcú, hovorí infektológ z martinskej nemocnice Martin Babušík.

Lekári by mali byť povinne zaočkovaní, aby sme nedospeli do takých extrémov, že niektorí lekári vrátane nemocničných sa zo strachu ani nedotkli chorého pacienta, hovorí infektológ Martin Babušík.

V rozhovore hovorí aj o tom:

  • prečo je zástanca povinného očkovania vekovej kategórie 60+,
  • ako sa snaží s neočkovanými rozprávať a presvedčiť ich na očkovanie,
  • či pacienti na JIS neľutujú, že sa nedali zaočkovať.

Od marca minulého roka nepretržite pracujete na JIS s pozitívnymi pacientmi na covid. Aká je situácia na vašom oddelení?

Stále pracujeme na sto percent. Len čo nejakí pacienti idú domov uzdravení alebo ide o tých, ktorým sa to nepodarí, okamžite prídu ďalší napriek tomu, že nemocnica rozširuje počty reprofilizovaných lôžok na úkor bielej medicíny.

Koľko pacientov máte teraz na oddelení?

Momentálne devätnásť, štyria sú na intenzívnych lôžkach s podpornou ventiláciou, ostatní na bežných kyslíkových lôžkach.

Ako situáciu na oddelení zvládate? Je to porovnateľný nápor ako počas druhej vlny alebo je to horšie?

Je to rozdielne v tom, že prvá vlna bola hektická a vôbec sa nevedelo, ako pacientom pomôcť. Pacienti nám pri spontánnej ventilácii vo vyťaženej kyslíkovej liečbe zomierali na lôžkach vo väčšom množstve ako teraz. Momentálne vieme

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie