Denník N

Nižšie tresty za drogy narazili, netýkali sa len marihuany. Ani väzniť užívateľov nenávykovej extázy nie je fér, vraví Okruhlica

Ilustračné foto N - Vladimír Šimíček
Ilustračné foto N – Vladimír Šimíček

Poslanci OĽaNO sa po búrlivej debate v parlamente rozhodli radšej stiahnuť novelu, ktorá mala znížiť drakonické tresty pre užívateľov drog. Koaliční konzervatívci z OĽaNO a Sme rodina mienia akceptovať len voľnejšie postihovanie marihuany.

Mal to byť návrh, ktorý by po rokoch znížil absurdne prísne tresty pre mladých ľudí, ktorých policajti chytili s džointom trávy.

Keď ho poslanci z hnutia OĽaNO, Juraj Šeliga zo Za ľudí a Ľuboš Krajčír zo Sme rodina predstavili, vyzeralo to, že šanca, aby ich zákon prešiel, je pomerne veľká. O tom, že išlo len o ilúziu, sa mohol presvedčiť každý, kto počúval piatkovú dopoludnajšiu rozpravu v parlamente.

Novela Trestného zákona, o ktorej sa hovorilo hlavne v súvislosti s drakonickými trestami pre užívateľov marihuany, totiž v skutočnosti zmierňovala tresty pre držbu akejkoľvek drogy – ale len v malom množstve. Žiadnu drogu, ani marihuanu,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dekriminalizácia marihuany

OĽaNO

Sme rodina

Slovensko

Teraz najčítanejšie