Denník N

Ako z vás Smer rýchlo a lacno urobí zdravotníckeho milionára

S veľkými ambíciami a dobrými známosťami v Smere dokážete skrachovanú polikliniku veľmi rýchlo zmeniť na zlatú baňu.

Autor je podpredsedom Siete

Monika Pažinková je predsedníčkou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Úradu, ktorý má moc nielen nad poisťovňami a dodržiavaním zákonov, ale rozhoduje aj o pochybeniach zdravotníkov. Predsedníčka by teda mala byť spojením profesora Sovu a Corrada Cattaniho. V skutočnosti však pôsobí ako spoločné dielo Pavla Pašku a tety Anky. Tu je príbeh rodiny Pažinkovcov – príbeh, ako sa so Smerom stať zdravotníckym milionárom rýchlo a lacno. A ešte sa pritom dostať na absolútny vrchol.

Manželia Monika a Peter Pažinkovci sú lekári žijúci v Košiciach. Monika Pažinková pôsobila 16 rokov od promócie ako štandardná nemocničná lekárka v Kráľovskom Chlmci a Košiciach. Všetko sa však zmenilo, keď sa v roku 2006 dostal k moci Smer. Doktorka Pažinková sa stáva najprv námestníčkou a potom riaditeľkou obrovskej fakultnej nemocnice v Prešove. Slušná kariéra za dva roky. Manželom Pažinkovcom to však nestačilo. Mali vyššie ambície.

Na prešovskom sídlisku Sekčov stojí poliklinika (podľa samotnej Moniky Pažinkovej najväčšia na Slovensku), ktorá bola v tom čase v konkurze. 17. marca 2009 bola do Obchodného registra zapísaná s.r.o. Wesper. Na začiatku síce mala päť spoločníkov, ale veľmi rýchlo z nich zostali len dvaja: Norbert Bödör a Peter Pažinka. Bödör vložil 1650 eur a vlastnil jednu tretinu firmy. Pažinka vložil 3 350 eur a vlastnil tak dve tretiny.

O Norbertovi Bödörovi týždenník Trend napísal: „Norbert Bödör je zo známej nitrianskej podnikateľskej rodiny. Médiá už za prvej vlády Roberta Fica informovali o viacerých štátnych zákazkách v hodnote niekoľko desiatok miliónov eur, ktoré získala firma jeho otca Miroslava Bödöra, Bonul. Podmienky boli viackrát stanovené tak, že ich splnila iba firma Bödörovcov. Medzi klientov Bonulu patrí Slovenská pošta, Sociálna poisťovňa, Transpetrol, Správa štátnych hmotných rezerv, Fakultná nemocnica Trenčín, Národná diaľničná spoločnosť, ministerstvo hospodárstva a iní. M. Bödör sa osobne pozná s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom a chodí s ním na poľovačky.“ Ja len dodám, že na vianočnom večierku firmy Bonul mal opakovane, naposledy minulý rok, prejav sám predseda vlády Robert Fico. A to uznáte, že nemá nikto iný.

Wesper v konkurze polikliniku získal za 2,8 milióna eur a od 1. júna 2009 ju začal prevádzkovať. Peter Pažinka sa tak stal hlavným majiteľom polikliniky dva kilometre od nemocnice vedenej jeho manželkou, pričom obe sú priamymi konkurentmi v poskytovaní ambulantnej starostlivosti v rôznych oblastiach. Lenže ako hovoria v Smere – kde je len jeden záujem, tam nie je konflikt záujmov. Ani v Prešove, ani v Smere sa nikomu nezdalo divné, že riaditeľka štátnej nemocnice má na manžela napísanú súkromnú konkurenciu.

Ak sa pýtate, ako sa dá za päťtisíc eur kúpiť poliklinika za 2,8 milióna eur, tak podľa účtovných dokumentov si zobrala firma úver približne vo výške dva milióny eur a zvyšok jej požičali samotní majitelia.

Zo skrachovanej polikliniky sa zrazu stala zlatá baňa. Počas nasledujúceho 4,5 roka dosiahla prevádzkový zisk spolu 5,2 milióna eur, teda viac ako milión eur ročne. Rentabilita investícií dosahovala od 20 do 30 percent celého investovaného kapitálu ročne v období, keď štandardné výnosy v banke či pri štátnych dlhopisoch dosahovali asi tak desatinu tohto čísla. Spomínaný bankový úver sa tak podarilo za rovnaké obdobie takmer celý splatiť. Ešte raz – firma dokázala za necelých päť rokov zarobiť takmer dvojnásobok pôvodnej investície do skrachovanej polikliniky. Z verejného zdravotného poistenia.

Keďže Lucia Žitňanská zaviedla povinné zverejňovanie zmlúv zdravotníckymi poisťovňami až ku koncu roka 2011, nevieme do detailov zhodnotiť, ako sa tento zázračný skok podaril. Keď sa však zmluvy Všeobecnej zdravotnej poisťovne s Wesperom začínajú objavovať na webe, je na nich zaujímavých niekoľko vecí.

Po prvé, minimálne pod niektorými sú podpísaní za Wesper Monika Pažinková a za Všeobecnú zdravotnú Marcel Forai. Monika Pažinková totiž v roku 2010 stratila svoje riaditeľské miesto vo fakultnej nemocnici a stala sa riaditeľkou polikliniky, teda firmy napísanej na manžela. Forai bol v rovnakom období – od roku 2009 – šéfom košickej pobočky Všeobecnej zdravotnej poisťovne, teda on zadával objednávky. Forai bol s Pažinkovcami spriaznený aj inak. Ako už médiá napísali, v druhej firme Pažinkovcov Gynastar pôsobil spolu s Petrom Pažinkom aj Miroslav Sučko, syn dnes už slávnej tety Anky. Marcel Forai tak zadával výnosné kontrakty človeku, ktorý podnikal s jeho rodinou.

Po druhé, mesačné objednávky Všeobecnej zdravotnej poisťovne v poliklinike Pažinkovcov pokračovali v raste, aj keď už poliklinika niekoľko rokov fungovala. Len počas roka 2012 a začiatku roka 2013 stúpli takmer o 20 percent za 15 mesiacov.

Pažinkovcom však ani to nestačilo. 18. septembra 2009, teda len tri mesiace po spustení polikliniky, vypísalo ministerstvo zdravotníctva pod vedením Richarda Rašiho zo Smeru výzvu z Operačného programu Zdravotníctvo na investície do zdravotníckych zariadení. Žiadosti poslalo 30 zdravotníckych zariadení a medzi nimi bol aj nováčik Wesper.

Aj keď výzva hovorí, že o peniaze sa môžu uchádzať aj štátne, župné či neziskové organizácie, zo štyroch víťazných boli tri súkromné zariadenia orientované na zisk. (To len keď sa budete niekedy najbližšie rozčuľovať, prečo v najbližšej verejnej nemocnici nepriliehajú okná a záchod pripomína istanbulskú hlavnú stanicu.)

Wesper získal do daru najvyššiu sumu, a to rovných 2 499 442,4 eura. Za tento dar z peňazí nás všetkých prebehla rekonštrukcia a modernizácia zákrokových sál, zakúpil sa digitálny RTG, diagnostický ultrazvuk, EKG, videokolonoskop, operačné stoly, anestoziologické a elektrochirurgické prístroje, sterilizátory, ako aj defibrilátor. Verejné obstarávanie riadil spolužiak Richarda Rašiho Peter Hložný z firmy PRO-TENDER, ktorého neskôr polícia obvinila z manipulácie vyše 23-miliónového tendra v košickej fakultnej nemocnici.

Medzičasom v roku 2012 Moniku Pažinkovú vymenovala druhá Ficova vláda za predsedníčku Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby tak mohla svoje cenné skúsenosti zúročiť na celoštátnej úrovni – napríklad dnes musí tvrdo predstierať vyšetrovanie kauzy Marcela Foraia a tety Anky, keďže ju o to požiadali sám Marcel Forai a minister Viliam Čislák, náhodou tiež z košického Smeru.

Po štyroch rokoch sa Pažinkovci rozhodli svoj podnikateľský úspech speňažiť. Polikliniku predali začiatkom roka 2014 skupine Penta, a to podľa týždenníka Trend za osem miliónov eur. Za taký zázračný stroj na peniaze by sa možno dalo zaplatiť aj o trochu viac, ale ľudia z Penty vedeli, že nemusia dokázať udržať zázračné výkony z dielne Pažinkovcov. Aj sa stalo – objednávky Všeobecnej zdravotnej začali po trende trvalého rastu hneď po predaji mierne klesať.

Ak by sa výnosy z predaja delili medzi Pažinku a Bödöra podľa vlastníckeho podielu, na Petra Pažinku by vyšlo niečo medzi piatimi a šiestimi miliónmi eur. Samozrejme, ako sa peniaze naozaj rozdelili, nevieme. Svoje môžu požadovať aj rôzne osoby, ktoré tomuto zázračnému podnikateľskému príbehu s naším zdravím napomohli.

V boji za lepší život pre seba a svoje deti sa Pažinkovci možno v jednej veci pozabudli. Podľa pravidiel eurofondovej výzvy „nehnuteľnosť a majetok, ktorý bol predmetom projektu, nesmie byť v období od podania žiadosti o nenávratný finančný príspevok až do doby piatich rokov po ukončení projektu prevedený do vlastníctva tretích osôb bez predchádzajúceho písomného súhlasu“ ministerstva zdravotníctva. Projekt bol podľa údajov MZ SR ukončený 14. decembra 2011, takže k predaju došlo viac ako dva roky predtým, než to bolo dovolené. Ministerstva zdravotníctva sa tak plánujem urýchlene spýtať, či si Pažinkovci takýto súhlas pýtali a ak ho dostali, prečo boli takto zvýhodnení, keďže európske pravidlá sa na to pozerajú dosť prísne.

Nový čas dnes zverejnil fotografiu domu, ktorý si Monika Pažinková postavila v Košiciach za posledné roky. Má niečo pod 500 metrov štvorcových plochy a 700 metrov štvorcových pozemku. Realitní odborníci jeho hodnotu odhadujú na 400- až 600-tisíc eur. Logická otázka by bola: odkiaľ získala žena, ktorá až na dva roky celý život strávila vo verejných službách, peniaze na tento dom? My už však odpoveď vieme. Jej rodina sa so Smerom vyviezla rýchlo a lacno k zdravotníckym miliónom. Lebo premeniť päťtisíc eur za päť rokov na osem miliónov eur je operácia, ktorá sa podarí len málokomu.

Novinár Filip Obradovič včera napísal: „Ten, kto kradne v zdravotníctve, okráda chorého o adekvátnu a dostatočnú zdravotnú starostlivosť. Ten, kto okráda chorého, znižuje jeho šancu na vyliečenie. Ten, kto znižuje šancu na vyliečenie chorého, zvyšuje zároveň riziko, že príde o svoj život.“ Jediná šanca, ako darovať pacientom v slovenskom zdravotníctve dlhší a lepší život, je začať odstrihávať chobotnice, ktoré zázračne znásobujú päťtisíc eur na osem miliónov na počkanie. A to dnes znamená odstrihnúť od zdravotníctva Smer.

[unlock text=“free„]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie