Denník N

Krúžky deťom zrušil neoprávnený strach z vakcíny a egoizmus dospelých. Viním antivaxerov, hovorí pediatrička Visolajská

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Rodičia, ktorí čakajú na očkovanie pre deti od 5 do 11 rokov, môžu radšej nechať deti doma, kým nemajú imunitu po prvej dávke, odporúča pediatrička Visolajská.

Pediatrička Kristína Visolajská posiela počas lockdownu deti do školy s obavami. Rodičom odporúča nevyužívať mestskú hromadnú dopravu a tým, ktorí si samotesty nechávali na horšie časy, odporúča deti testovať dvakrát do týždňa aj bez príznakov. Pediatrička vysvetľuje aj to, prečo je vakcína pre deti od 5 do 11 rokov veľmi bezpečná.

Aj napriek tomu Visolajská nechce, aby sa v lockdowne zatvorili školy. Tvrdí, že štát by mal najprv sprísniť testovanie na pracovisku, pretože čestné vyhlásenie o samotestoch budú ľudia obchádzať. Z toho, že sa zase obmedzujú deti, viní nezaočkovaných. „Je mi ľúto, že nedokázali pochopiť, čo svojím konaním robia ostatným. Za čo môžu deti, že musia takto žiť? Že sa nemôžu tešiť z futbalových zápasov alebo trénovania na klavíri?“

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo by sa mali deti testovať pred vstupom do školy povinne,
  • prečo by učitelia mali dostať tretiu dávku skôr,
  • čo sa stane po dvoch týždňoch lockdownu s otvorenými školami,
  • ako funguje vakcína pre deti od 5 do 11 rokov.

Máte doma päť školopovinných detí. Báli ste sa ich poslať dnes do školy? 

Áno, bála som sa, pretože covid ešte nemali. Dúfam, že ich už čoskoro budem môcť dať zaočkovať. Chlieb sa láme v týchto dňoch, keď EMA schválila vakcínu pre deti od 5 do 11 rokov v Európe. Ja by som to chcela stihnúť do Vianoc. Ale neberiem to fatalisticky, pretože pri piatich deťoch si nikdy nič nenaplánujete. Ja si môžem kadečo plánovať, ale väčšinou to dopadne inak. Každý deň ich teda posielam s odvahou a v rúškach do školy. Dúfam, že sa dožijem očkovania detí, a všetky moje obavy vyriešim.

rozhovore pred začiatkom školského roka ste hovorili, že deti sa v školách premoria. Ako je možné, že vaše deti ešte covid nemali? 

Opakovane mali sople, opakovane som ich testovala iba antigénovým testom, ktorý bol negatívny. Neviem to teda s istotou vylúčiť, že covid nemali. Nemerala som im protilátky. Ale študovala som si materiál americkej CDC (Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb) k očkovaniu detí od 5 rokov. Pri zvažovaní očkovania odporúčajú vôbec nebrať ohľad na protilátky detí.

Prečo?

Pretože samotné testy môžu byť rôznej kvality, rovnako hodnota protilátok je málo výpovedná. CDC teda odporúča očkovať bez ohľadu na status protilátok. Dokonca odporúčajú očkovať deti už 10 dní po prekonaní covidu a 90 dní po prekonaní multisystémového zápalu, ktorý môžu mať deti ako následok po covide.

Rodičia by mali teda dať zaočkovať aj deti, ktoré prekonali covid? Nemajú sa spoliehať na protilátky? 

Podľa odporúčaní najväčšej odbornej autority áno.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Školstvo

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie