Denník N

Po mesiášoch prichádza ideológ. Nový tréner United Rangnick patrí k tvorcom moderného futbalu

Ralf Rangnick. Foto - TASR/AP
Ralf Rangnick. Foto – TASR/AP

Príchod Ralfa Rangnicka do Manchestru United je víťazstvom pre všetkých futbalových teoretikov. 63-ročný Nemec nikdy sám nehral na najvyššej úrovni a kritici sa mu vysmievali, ale dnes patrí k najväčším intelektuálom vo svetovom futbale.

Keď po víkendovej prehre s Watfordom United prepustil trénera Oleho Gunnara Solskjæra, špekulovalo sa o príchode Mauricia Pochettina či Zinedina Zidana. United však zamestnal Rangnicka ako dočasného trénera do konca sezóny, nahradiť ho má „dlhodobý“ tréner. V klube by Rangnick následne mal pôsobiť až do roku 2024 ako „konzultant“.

Rangnick sa vypracoval z trénera v nemeckých oblastných ligách na post v jednom z najväčších klubov sveta. Počas štyroch desaťročí trénovania si získal skvelú reputáciu, hoci nikdy v živote nevyhral ligový titul.

Experti ho však opisujú nielen ako „krstného otca ‚gegenpressingu‘“, ale aj moderného futbalu. Hoci Nemecko netrénoval, aj on bol myšlienkovým otcom ich víťazstva na MS 2014.

Podstatou Rangnickovho štýlu je vysoký presing, s ktorým uspel vo viacerých nemeckých kluboch vrátane Stuttgartu, Hannoveru, Schalke a Hoffenheimu. Okrem toho pomáhal budovať štruktúru RB Lipska, ktorý dostal z druhej ligy medzi najlepších v Európe. V Lipsku pôsobil ako tréner aj riaditeľ a postupne šéfoval futbalovému vývoju v celom Red Bulle vrátane jeho klubov v Salzburgu či New Yorku.

United teraz získal perfekcionistu, ktorý patrí k najvplyvnejším mužom v modernom futbale. V roku 1998, keď trénoval malý klub SSV Ulm 1846, ho pozvali do štúdia televízie ZDF, aby na tabuli s magnetkami vysvetlil svoju taktickú filozofiu. Dokázal to v priebehu pár minút.

Popularizácia futbalovej taktiky mu však zároveň priniesla aj mnoho kritikov a nepriateľov. Rangnick totiž išiel tvrdo proti konceptu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

Premier League

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie