Denník N

Najnovšia čínska dvojchyba

Ilustrácia – Vizár
Ilustrácia – Vizár

Dočasné zmiznutie tenisovej hviezdy Pcheng Šuaj zdôrazňuje brutálnosť pekinského režimu, ale aj našu neschopnosť na ňu reagovať.

Autor je britský novinár a spisovateľ

Komunistickej strane Číny prejde aj vražda. Presnejšie: počet obetí, odkedy v roku 1949 prevzala moc, sa pohybuje v desiatkach miliónov. Zločiny zakrývajú oficiálna amnézia a lži a, samozrejme, cenzúra. Oficiálne médiá o tom klamú. Nedávny pokus úradov cenzurovať obvinenia zo sexuálneho napadnutia tenisovej hviezdy sa však skončil neúspechom. Táto epizóda podčiarkuje krehkosť režimu, nekompetentnosť jeho taktiky, ale aj účinnosť – ak sa ho rozhodneme vyvinúť – medzinárodného tlaku.

Cenzori zlyhali

Pcheng Šuaj, svetová jednotka vo štvorhre z roku 2014, je jednou z najúspešnejších tenistiek v pevninskej Číne v jej histórii. Jej blog z 2. novembra o tom, ako s ňou zaobchádzal jeden z najvyšších predstaviteľov krajiny Čang Kao-li, bol štipľavý a výbušný. „Bola som taká vystrašená… Nikdy som nedala súhlas, celý čas som plakala.“ Po útoku (znásilnení, ako by povedali mnohí iní) sa cítila ako „chodiaca mŕtvola“.

Nebola to však jej statočnosť, výrečnosť ani sláva, vďaka ktorým bola jej sťažnosť taká účinná. Bola za tým Komunistická strana Číny. Ak by úrady Pcheng jednoducho ignorovali, údajný útočník by bol chvíľu v rozpakoch, kým ona by zostala len poznámkou pod čiarou v hroznom príbehu o tom, ako Čína zaobchádza so svojou ženskou populáciou od počatia až po starobu. Ale mimoriadna precitlivenosť čínskych vládcov tomu zabránila. Obvinenia z nevhodného sexuálneho správania na takej vysokej úrovni sa niekedy objavia, ale iba v kontexte politickej defenestrácie. Ľudia ako Čang, ktorí sa pohybujú v srdci moci, sú nedotknuteľní.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Komentáre

Teraz najčítanejšie