Denník N

Admini Zomri: Je nám trápne, keď nám stačí len zdieľať správy z Minúty po minúte

Admini Zomri poskytli Deníku N rozhovor bez tašiek na hlave pod podmienkou zachovania anonymity. Foto - Deník N/Ludvík Hradilek
Admini Zomri poskytli Deníku N rozhovor bez tašiek na hlave pod podmienkou zachovania anonymity. Foto – Deník N/Ludvík Hradilek

„Zomri bez tašky na hlave je ako segedín bez knedle – nosíme ich, pretože keby nás ľudia videli bez nich, vraveli by si, čo sme to za chudákov. Pôvodne Zomri dokázalo pomenovávať veci spôsobom, aký si politici nemohli dovoliť – v tom, akú žumpu sme zo seba vypúšťali, sme ich dokázali predčiť. To bol krásny svet,“ hovoria administrátori populárnej satirickej stránky Zomri.

Ľudia sa smejú, a to ešte hlavní protagonisti ani nevyliezli na pódium. Smiech sa konferenčnou sálou rozlieha už v momente, keď traja muži v rifliach, tričkách a s čiernymi plátenými taškami na hlave nemotorne prechádzajú uličkou uprostred miestnosti.

Keď sa im konečne podarí vyliezť na pódium, situácia ešte naberie na bizarnosti; s mužmi s taškami na hlavách na ňom sedí upravená moderátorka v zelených šatách, v publiku zase diváci a diváčky v sakách, kostýmoch, lodičkách či poltopánkach. Na rovnakom pódiu prednáškovej sály v ten deň vystupovali odborníci na médiá a reklamu z Česka aj zo zahraničia.

„My vám tú vašu slovenskú prezidentku niekedy závidíme, je múdra, je pekná…,“ prehodí moderátorka na pódiu. „Múdra, pekná, živá…“ odvetí jeden z maskovaných mužov. Teraz už sa smeje aj moderátorka.

Satirická stránka Zomri sa za vyše päť rokov svojej existencie stala kultovým miestom slovenského ľudového humoru – na Facebooku aj Instagrame má vyše 300-tisíc sledovateľov, píšu o nej aj seriózne celoštátne médiá, sledujú ju slovenskí politici.

A keď sa traja maskovaní admini pohybujú po chodbách konferenčného centra, je jasné, že svojich fanúšikov má aj v Česku – nejeden obdivovateľ sa s nimi chce odfotiť.

Admini Zomri poskytli českému Deníku N rozhovor na pražskej konferencii Forum Media v oddelenej miestnosti, bez tašiek na hlave a pod podmienkou zachovania anonymity.

Nebol to však štandardný rozhovor; admini sa predstavili ako Bufeťák, Korytnačiak a Instagram, redaktorke sa sami rozhodli tykať a niekedy sa rozhovor viac ponášal na neformálne stretnutie troch dobre zohratých kamarátov.

V rozhovore sa okrem iného dočítate:

  • Čo správcov najviac hnevá v dnešnej slovenskej politike a spoločnosti.
  • Prečo neplatí téza, že čím je horšie na Slovensku, tým je lepšie pre Zomri?
  • Môže v istom zmysle Zomri za svoj úspech ďakovať kotlebovcom?
  • Dá sa Zomri považovať za politickú silu?
  • Majú dosť materiálu na komunitný internetový humor aj Česi?

Na tento rozhovor ste prišli bez vriec na hlave – teda bez ekologických tašiek, ako ste ma už stihli upozorniť. Už vás nebaví ich nosiť?

K: Ale áno, na verejných vystúpeniach ich nosíme stále, len takto v súkromí nie. Ty by si s nami radšej robila rozhovor s taškami?

Mne to bolo úprimne celkom jedno.

K: To sú tí hrozní novinári, ktorých zaujíma len to, čo človek

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie