Denník N

Dôkazov, že v Číne ide o genocídu Ujgurov, je dosť. Bojkot olympiády v Pekingu však zatiaľ nie je v hre

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Milióny Ujgurov čelia v čínskej provincii Sin-ťiang hrubému porušovaniu ľudských práv. Aktivisti vyzývajú na bojkot zimných hier v Pekingu, západným krajinám sa však nechce ísť do konfliktu s veľmocou.

V reakcii na čoraz napätejšiu situáciu medzi menšinou Ujgurov a čínskou vládou v provincii Sin-ťiang na severozápade Číny sa Ujgurka Gülbahar Haitiwaji rozhodla v roku 2006 presťahovať do Francúzska s manželom a dvoma dcérami.

V práci si však zobrala neplatené voľno a na rozdiel od manžela nepožiadala vo Francúzsku o azyl, ale iba o dlhodobý pobyt. A práve to využila čínska tajná služba.

Gülbahar kontaktovali ako účtovnícke oddelenie jej zamestnávateľa v Sin-ťiangu a požiadali ju, aby prišla osobne podpísať dokumenty. Po príchode do provincie ju okamžite zadržali.

„Jeden z nich (vyšetrovateľov) mi strčil pod nos fotografiu. Pritiahla som si obrázok. Bola to moja dcéra Gulhumar. Pózovala pred niečím, čo vyzeralo ako námestie Trocadéro v Paríži. Na fotografii sa usmieva a v ruke máva malou vlajočkou Východného Turkestanu (provincia Sin-ťiangu – pozn. red.). Bolo to na konci manifestácie organizovanej združením Ujgurov vo Francúzsku. Cieľom zhromaždenia bolo odsúdiť čínske represie v Sin-ťiangu,“ píše Gülbahar vo svojej knihe Prežila som čínsky gulag.

Trest za dcéru

Po výsluchu bola za fotografiu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Zimné olympijské hry

Svet

Teraz najčítanejšie