Denník N

Hygienikom sa prihlásilo 70 ľudí po návrate z rizikových oblastí. Omikron už môže byť na Slovensku

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 17.57. Nový variant covidu sa v priebehu niekoľkých dní rozšíril z južnej Afriky do európskych krajín vrátane susedného Česka. Podľa epidemiologičky Alexandry Bražinovej je možné, že nový variant omikron je už aj na Slovensku. „Pri jeho rýchlosti šírenia a otvorených hraniciach je pravdepodobné, že ho v najbližších dňoch zachytíme aj u nás,“ povedala.

Podozrivý prípad variantu zachytili v rakúskom Innsbrucku u osoby, ktorá mala pozitívny test na covid a nedávno pricestovala z Juhoafrickej republiky.

Vedci z nemocnice v Liberci v Česku v sobotu pre CNN uviedli, že jeden prípad variantu omikron zistili u cestovateľa, ktorý sa vrátil z Namíbie. Osem ďalších osôb, ktoré s infikovanou osobou cestovali, je v karanténe.

Lepšiu predstavu o vážnosti situácie dáva dianie v Holandsku, kde v Amsterdame v piatok pristáli dve lietadlá so 600 pasažiermi. Tie vzlietli z juhoafrického Johannesburgu. Vzhľadom na informácie o omikrone museli všetci pasažieri prejsť testovaním a to zachytilo vysokú pozitivitu a nezanedbateľný počet tých, čo mali už nový variant. V nedeľu sa potvrdilo, že ho má 13 zo 61 pozitívne testovaných osôb. Všetci pozitívne testovaní sú v karanténe v hoteli neďaleko letiska, ostatní pasažieri s negatívnym testom majú zostať doma nasledujúcich päť dní v izolácii a následne podstúpiť ďalší test.

V sobotu popoludní boli potvrdené dva prípady v Británii, ďalšie dva v Nemecku a jeden v Taliansku. Americký expert na infekčné choroby Anthony Fauci povedal, že je možné, že nový variant je už v USA, len ho ešte nezachytili.

Pripravujú zmenu pravidiel na hraniciach

Slovenský Úrad verejného zdravotníctva SR zatiaľ nový variant neregistruje. Hygienici už v sobotu vyzvali ľudí, ktorí za posledných 14 dní navštívili Južnú Afriku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong alebo Seychely, aby sa urýchlene nahlásili na emailovú adresu [email protected]. Do nedele 18. hod. sa prihlásilo 70 ľudí.

Tí, čo rizikové štáty navštívili, musia uviesť meno, priezvisko, telefónne číslo a okres, kde sa aktuálne zdržiavajú. „Osobám, ktoré za posledných

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet, Veda

    Teraz najčítanejšie