Denník N

Bývalá sudkyňa Javorčíková: Sudcom najviac ublížili sudcovia samotní (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Do roku 2019 bola viac ako dvadsať rokov sudkyňou. Pôsobila na Krajskom súde v Bratislave a práve jej odchod z justície inšpiroval Zuzanu Piussi k tomu, aby nakrútila film Očista. Desať rokov predtým mal premiéru film Nemoc tretej moci, ktorý sa takisto zaoberal pomermi v justícii. Katarína Javorčíková je autorkou námetu dokumentu Očista. V rozhovore hovorí nielen o tomto filme, ale aj o tom:

  • prečo v roku 2019 nadobudla pocit, že už nechce byť sudkyňou,
  • či nie je najväčším problémom súdnictva to, akí ľudia sú sudcami,
  • na akej téme sa dnes sudcovia názorovo delia,
  • prečo sú aj proreformní sudcovia zo súčasného vývoja sklamaní.

Ste autorkou námetu filmu Očista, ktorý je o justícii. Nakrútila ho Zuzana Piussi, ktorá na premiére povedala, že ste ten film vyprovokovali, keď ste si v roku 2019 prerušili činnosť sudkyne preto, lebo na Slovensku sa nedá byť sudkyňou. Zmenilo sa odvtedy niečo na týchto vašich pocitoch? 

Predovšetkým by som chcela uviesť presný význam mojich slov. Laici možno nerozoznávajú nuansy tak ako právnici. Nepovedala som, že sa nedá byť sudkyňou. To sa určite dá. Vymenovala som dôvody, pre ktoré som už ďalej sudkyňou nechcela byť.

Prečo ste ňou nechceli byť? 

Bola som sudkyňou vyše 25 rokov a tie podmienky sa stále nemenili. Nevidela som východisko, ako rozhodovať o spisoch včas a kvalitne tak, aby som aj ja mala duševnú pohodu a súkromný život. Mala som pocit beznádeje, že sa nič nemení, hoci došlo k politickým zmenám a menil sa aj manažment súdnictva. Všetko však závisí od konkrétneho súdu a konkrétneho vedenia a od vzťahov, ktoré na súde sú.

Video: Exsudkyňa Javorčíková: Threema je o novej generácii sudcov, netreba čakať, že problém vyhnije
(autorky: Veronika Prušová, Martina Koník)

Máte pocit, že za tie dva roky sa niečo výrazne zmenilo? 

Nemyslím si, že sa to na najviac preťažených súdoch zmenilo. Zatiaľ sa len hľadajú cesty, ako to zmeniť. Stále máme súdy, kde sa rozhoduje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Reforma súdnictva

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie