Denník N

Lekári odpovedali na otázky čitateľov: Majú sa očkovať tehotné? Čo ak mi lekár očkovanie neodporučí? Dať si tretiu dávku po covide?

Očkovať sa nemôže len veľmi málo ľudí. Najmä tí, ktorí majú alergiu na niektorú zložku vakcín. Lekári odporúčajú očkovanie aj tehotným ženám a deťom.

Po náhlom rozbehnutí očkovania sa jeho tempo znovu zaseklo, mnoho ľudí má pred ním stále obavy. Denník N zorganizoval debatu s lekármi, ktorí odpovedali na otázky čitateľov o očkovaní. Diskutovali pľúcna lekárka Katarína Dostálová, ktorá má ambulanciu v bratislavskej Petržalke, a infektológ Peter Sabaka, ktorý pracuje na bratislavských Kramároch.

Ľudia otázky zasielali emailom a kládli ich aj priamo počas živého vysielania na Facebooku.

Výsledkom sú najmä odpovede na otázky o tom, kedy sa treba očkovať, čo robiť, ak to lekár neodporučí, či sa majú očkovať aj tehotné ženy a ako je to pri deťoch a tretej dávke.

Záznam celej diskusie (autorky: Veronika Folentová, Martina Koník) 

Lekár mi očkovanie neodporučil, čo mám robiť?

Lekárka Dostálová hovorí, že ak to lekár neodporučí – všeobecný alebo špecialista, mal by to potvrdiť na oficiálnom tlačive, ktoré má ministerstvo zdravotníctva na svojom webe. „Ak si nejaký lekár myslí, že napríklad obézny diabetik po infarkte by sa nemal očkovať, nech pod to dá svoju pečiatku a podpis,“ povedala. Potom by mal lekár za to prevziať aj právnu zodpovednosť. Ľudí, ktorí sa skutočne očkovať proti covidu nemôžu, je podľa nej veľmi málo.

Aké sú bežné nežiaduce účinky?

Takmer všetci očkovaní majú bolesť v mieste vpichu. Zopár pacientov podľa lekárov nebolela ani ruka, išlo najmä o seniorov. Bežnými prejavmi po očkovaní sú podľa Sabaku aj únava, bolesti hlavy, svalov, kĺbov a zvýšená telesná teplota. „Typické príznaky podobné chrípke,“ povedal. Vakcína podľa neho funguje tak, že sa vydáva za vírus a telo proti

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie