Denník N

Zomrel Virgil Abloh. Módu spojil s hudbou, na úspechu si nezakladal

Virgil Abloh (30. 9. 1980 - 28. 11. 2021). Foto - TASR/AP
Virgil Abloh (30. 9. 1980 – 28. 11. 2021). Foto – TASR/AP

Vo veku 41 rokov podľahol zriedkavej rakovine známy návrhár, ktorý tvrdil, že na úspech v podnikaní potrebujete aj kreativitu.

Hovorili o ňom ako o „Andym Warholovi súčasnosti“ či „Karlovi Lagerfeldovi pre mileniálov“. Virgil Abloh bol jedným z najvýznamnejších módnych návrhárov sveta, hoci mu najskôr hovorili, že do módneho priemyslu ani nepatrí.

Dnes večer na Instagrame jeho rodina oznámila, že zomrel vo veku 41 rokov. Trpel zriedkavou agresívnou formou rakoviny, o boji s chorobou nikdy verejne nehovoril.

Svojím netradičným prístupom zmenil svet módy. Nikdy sa neobmedzoval iba na návrhárstvo, chápal svetové trendy aj ich vytváral. Dokázal to svojím širokým záberomu, keď spájal najnovšie prvky módy s dianím v umení, architektúre či hudbe, najmä hip-hope.

V rozlúčkovom príspevku rodiny na Instagrame sa píše, že to všetko robil pre svoje „17-ročné ja“ a zároveň veril v „silu umenia, ktoré dokáže inšpirovať budúce generácie“.

Abloh v roku 2013 založil vlastnú značku Off-White a tá sa rýchlo stala jednou z najvýznamnejších „streetwearových“ spoločností sveta. O päť rokov neskôr získal pozíciu kreatívneho riaditeľa v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie