Denník N

Martin M. Šimečka o kríze a covide: Dnes vieme, že človek nie je racionálny tvor, bohužiaľ

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Martin M. Šimečka hľadá v rozhovore pre český Deník N odpoveď na otázku, prečo je Slovensko v covide najhoršie na svete.

„Naša spoločnosť nemá vnútorný kompas jednoty,“ hovorí a hľadá spoločné aj rozdielne body so situáciou v Česku a celej strednej Európe.

Takisto vysvetľuje, ako mohlo Slovensko dôjsť do situácie, ktorá pripomína humanitárnu katastrofu, v čom je situácia v Česku lepšia oproti tej slovenskej a aké riziko prináša to, ak ľudia, ktorí ďalej váhajú s očkovaním, budú politikou štátu odvrhnutí.

Sú Slováci zodpovednými občanmi?

Časť rozhodne nie. Polovica obyvateľstva to tak evidentne necíti. Je to jedno z najväčších prekvapení zo spoločnosti ako takej. Myslím si, že nikto nepočítal s tým, akú veľkú mieru nedôvery a odporu bude mať jedna časť spoločnosti voči tej druhej.

Prečo to tak je?

Dôvodov je niekoľko a niektoré z nich sú bežné aj v iných krajinách. Slovensko má niektoré špecifiká. Dôvera v štát je na Slovensku ešte nižšia ako v Česku, a to je už čo povedať. Je to, samozrejme, dané aj vládou, ktorá je chaotická a už rok a pol robí veľa preto, aby jej ľudia neverili.

Po druhé je tu, bohužiaľ, veľmi bohatá sieť konšpiračných webov, ktoré u nás pôsobia vo väčšej miere ako v Česku. V podstate tretina obyvateľstva na tých konšpiračných weboch a v rôznych skupinách na sociálnych sieťach, ktoré to šíria, „fičí“.

Tretím faktorom je, že máme na rozdiel od iných krajín skutočne problém v opozícii, ktorá je pomerne silná.

Aký problém?

Je protivakcinačne zameraná a priamo či nepriamo nabáda ľudí, aby sa nenechali očkovať. Spochybňuje všetky vládne opatrenia a to je potom naozaj ťažké. Viem si predstaviť, že by sa možno podobne správal u vás Andrej Babiš, ak by bol v opozícii, pretože by mu to prinieslo nejaké politické body. On si to však nemohol dovoliť, pretože bol premiér.

V krajinách, ako je Poľsko alebo Maďarsko, kde sú pri moci strany, ktoré by v zásade svojím antisystémovým nastavením boli proti očkovaniu, to takisto nemôžu urobiť práve preto, že sú pri moci. Musia očkovať, inak by to bol problém. A tá opozícia je natoľko rozumná, že nie je proti. Existuje tam teda politická dohoda, že očkovanie je správna vec.

Na Slovensku toto chýba, pretože opozícia vystupuje tvrdo proti vláde, a teda aj proti očkovaniu. To je skutočne veľmi nepríjemná situácia. Teraz sa navyše ukazuje, že slovenská spoločnosť v skutočnosti nemá vnútorný kompas národnej jednoty a pocitu spolupatričnosti. To sme predtým úplne presne nevedeli.

A toto sú tie hlavné dôvody, prečo je dnes Slovensko v pandémii najhoršie na svete?

Zrejme je to hlavný dôvod, prečo sme na tom v očkovaní horšie ako vy v Česku. Ten ďalší je, že všetko – vláda, celá štátna správa aj nariadenia – funguje na pol plynu.

Podobá sa tomu, čo som zažil v lete v 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie