Denník N

Režisér Peter Jackson testuje, ako veľmi máte radi Beatles

Beatles sa vo svojom poslednom období neoficiálne stali šesťčlennou kapelou. Foto - Disney+
Beatles sa vo svojom poslednom období neoficiálne stali šesťčlennou kapelou. Foto – Disney+

Cez víkend mal premiéru seriál Get Back. Trvá osem hodín a nie je pre všetkých.

Keď sa objavili prvé správy o tom, kto bude režisérom a koľko je v archívoch materiálu, bolo jasné, že vznikne ďalší divácky maratón. Peter Jackson po deviatich hodinách filmového Pána prsteňov a ôsmich hodinách Hobbita pripravil ďalšiu gigantickú sériu. Tentokrát v hlavných úlohách s najslávnejšou kapelou na svete, takže výsledok bol ešte očakávanejší.

Ako to dopadlo? Ak ste (veľkými) fanúšikmi The Beatles, budete spokojní, oplatí sa to vidieť. Pre ostatných to bude niečo podobné, ako keď Jackson v Hobbitovi nafúkol jednu knihu do troch filmov. Tam sa dali vidieť aspoň špeciálne efekty, tu zostáva rozťahaný portrét muzikantov, ktorí sa už ako skupina rozpadli, hoci zatiaľ to tušia len oni sami a pár silných scén.

Je to záznam toho, ako beatlesáci strávili celý jeden mesiac zo svojho záverečného obdobia. Pôvodne to mal byť televízny dokument o príprave koncertu, prvého spoločného vystúpenia po veľmi dlhej pauze. Potom sa zdalo, že sa nakrúca dokument o vzniku nového albumu, dopadlo to však inak. V roku 1970 z toho bol posledný oficiálny film Beatles s názvom Let It Be, ktorý bol dlho zakliaty, a teraz je tu trojdielny televízny seriál Get Back s celkovou dĺžkou takmer osem hodín.

50 rokov, 60 hodín

„Aký film vlastne robíme?,“ pýta sa bezradne režisér Michael Lindsay Hogg. Je začiatok januára 1969 a on sa pohybuje medzi kamerami a muzikantmi vo filmárskych ateliéroch v londýnskom Twickenhame, kde si rozložili skúšobňu. Bubeník Ringo Starr mu povie, že autobiografiu Beatles a je to v tej chvíli najvýstižnejšia odpoveď.

Kapela sa tam zavrela na naliehanie Paula McCartneyho, ktorý veril, že tímového ducha znovu vybudí spoločným

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Filmy

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie