Denník N

Spôsobuje nový variant len mierne stavy a fungujú vakcíny? Svet sleduje vývoj v Južnej Afrike

Študenti Technologickej univerzity v Tshwane v Juhoafrickej republike. Práve medzi mladými sa zatiaľ zrejme šíri nový variant. Foto - TASR/AP
Študenti Technologickej univerzity v Tshwane v Juhoafrickej republike. Práve medzi mladými sa zatiaľ zrejme šíri nový variant. Foto – TASR/AP

Na to, či nový variant spôsobuje nebezpečnejší priebeh covidu-19, si treba počkať dva týždne. Žiadne „varovné signály“ však zatiaľ nie sú.

Ešte pred desiatimi dňami prežívala Juhoafrická republika najlepšie obdobie počas pandémie. Krajina, ktorá predtým zažila tri ťažké vlny covidu, hlásila do tristo nových prípadov denne, čo je asi toľko, ako keby u nás bolo 28 pozitívnych. Aj miera pozitivity (1 percento) tu bola najlepšia od začiatku pandémie.

V priebehu týždňa však išli počty prípadov – najmä v najľudnatejšej provincii Gauteng – rýchlo hore. V nedeľu krajina hlásila 2800 prípadov. To je stále vzhľadom na 59-miliónovú krajinu (a v porovnaní s vlnou v Európe) málo, no taký silný nástup novej vlny sa často nevidí.

Koncom týždňa už očakávajú 10-tisíc prípadov denne.

Môže to naznačovať, že nový variant omikron, ktorý tu vedci objavili len minulý utorok a už vo štvrtok alarmovali svet, sa šíri rýchlejšie ako predchádzajúce varianty. Veľmi rýchlo takisto nahradil predchádzajúci delta variant v krajine. Vedci síce sekvenovali v JAR len 109 prípadov, no vďaka PCR metóde sa dá predpokladať, že omikron už tvorí 90 percent prípadov v provincii Guateng.

Medzi mladými

V pondelok doobeda usporiadalo juhoafrické ministerstvo zdravotníctva prezentáciu s vedcami, kde informovalo o vývoji pandémie aj o tom, čo nové sa vie o omikrone. Vzhľadom na to, že krajina je zatiaľ jediná, kde sa dá hovoriť o veľkom šírení omikronu, práve informácie z tohto štátu môžu byť dôležité pre celý svet.

V krajine od marca 2020 nebol

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie