Denník N

Biskupi by mohli byť rozvážnejší

Foto – TASR
Foto – TASR

Čo si môžu v slabej chvíľke myslieť nahnevaní kňazi, nesmú robiť rozvážni biskupi, ktorí chcú so štátom seriózne rokovať.

O načasovaní, povahe a účinnosti predvianočného lockdownu sa už popísalo veľa. Zaznelo veľa výhrad – či už zo strany organizátorov kultúrnych a športových podujatí, prevádzkovateľov gastrozariadení či hotelov, alebo zo strany viacerých cirkví. Mnohé z nich sú oprávnené a len ilustrujú fakt, že vláda siaha po polovičatých a nešťastných riešeniach v snahe zaplátať niečo, čo mala riešiť oveľa skôr a inak.

O to pochopiteľnejšia je frustrácia tých, ktorí sa naozaj snažili byť čo najviac súčinní pri zavádzaní prvých opatrení s vidinou blížiaceho sa svetla na konci tunela. Z tohto pohľadu sa človek aj vie vcítiť do pocitu ukrivdenosti veriacich, ktorí ani ďalšie sviatky nebudú môcť prežiť spoločne v komunite a v kostoloch.

V tomto sú všetky dotknuté organizácie na jednej lodi a treba načúvať ich námietkam, pretože ich služby predstavujú pre ľudí dôležitú súčasť ich životov – nech už ide o šport, umenie, jedlo či duševnú potravu.

Pri tomto počúvaní je však užitočné neprehliadať neférové a zavádzajúce argumenty niektorých dotknutých strán, ktoré sa v snahe vydobyť si výnimky uchyľujú k nebezpečnej hre. Reč je o veľmi silnom vyhlásení katolíckych biskupov, ktorí sa cítia „veľmi roztrpčení“ (a potiaľto majú aj moje pochopenie), že dochádza k opätovnému zavedeniu lockdownu. Následné odvolávanie sa na okolité krajiny s jediným argumentom, že tam „dôsledne rešpektujú náboženskú slobodu“, je však zo strany biskupov lacnou hrou na obeť náboženského prenasledovania, čo je v tejto situácii taký nízky úder pod pás štátu, že by sa zaň hanbil ešte aj Štefan Harabin.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Koronavírus

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie