Denník N

Prídelové zdravotníctvo a covid

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Pandémia nám poskytla nechcený poznávací zájazd do sveta budúcnosti

Autor je analytik INESS
Činnosť INESS podporili aj zdravotné poisťovne Dôvera a Union

Prišla jeseň a s ňou rastúce počty hospitalizovaných. Pri obzeraní sa okolo seba mám pocit, že téma pandémie sa zredukovala už len na otázku nemocníc. Zaočkovaní pandémiu na osobnej rovine už ignorujú – a nezaočkovaní tiež. Z (ne)zaočkovanosti sa stal tvrdý politický postoj a nepohne ním už nič.

Očkovaných však trápi otázka nemocníc. Pretože vakcína neuchráni pred výmenou bedrového kĺbu ani pred zapáleným slepým črevom. Nemocnice sú pritom len prvá úroveň problémov, pacienti s dlhým covidom budú v najbližších mesiacoch, ak nie rokoch, zapĺňať čakárne špecialistov, primárnu sféru aj kúpele.

Toto však nie je špecifický problém covidu, ten nám len poskytol nechcený poznávací zájazd do sveta budúcnosti. Je to problém kultúry nárokovateľnosti a obecnej pastviny v zdravotníctve. Platím 100 eur mesačne na odvodoch (teda ak vôbec, máme tri milióny poistencov štátu), mám teda nárok na všetko, všade a za akýchkoľvek okolností! Pekne mi to ilustrovala diskusia pod statusom jednej českej lekárky. Tá soptila nad pozitívnym pacientom, ktorý sa jej dotrepal do ambulancie, pretože chcel predpísať ešte jeden test s nádejou, že sa vyhne karanténe. Časť diskutujúcich sa na ňu oborila s tým, že má liečiť, a to tak, ako si predstavuje pacient!

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie