Denník N

Politička PiS neodporúča predstavenie, ktoré zakázali aj komunisti. Má vraj protivládny nádych

Predstavenie Dziady. Foto - teatrwkrakowie.pl
Predstavenie Dziady. Foto – teatrwkrakowie.pl

Zákaz predstavenia Dziady v roku 1968 viedol k vlne protestov. Preto poľská verejnosť tak citlivo vníma odporúčanie političky PiS, aby ľudia nešli na toto predstavenie.

Kurátorka školstva v Malopoľsku (nominovaná PiS) Barbara Nowaková napísala, že neodporúča organizovať návštevy divadelnej hry Dziady v réžii Maje Kleczkowskej. Predstavenie podľa kurátorky zle pôsobí na mladých ľudí a má protivládny nádych.

Stanovisko malopoľskej vládnej úradníčky sa preslávilo v celom Poľsku, keďže pripomenulo udalosti z roku 1968. Vtedy komunistické úrady stiahli z javiska Dziady v réžii Kazimierza Dejmka, pretože sa domnievali, že predstavenie má protisovietsky nádych.

Vyvolalo to vtedy obrovské protesty, ktoré nepriamo napomohli vytvoriť antikomunistickú Solidaritu o 12 rokov neskôr.

Paralely s komunizmom?

Súčasná bitka o Dziady je ďalšou zo série udalostí, vďaka ktorým sa podľa poľskej opozície súčasné orgány PiS podobajú komunistickej vláde pred rokom 1989. Takéto analógie sa v Poľsku objavujú od roku 2015, keď Jarosław Kaczyński a minister spravodlivosti Zbigniew Ziobro začali ničiť nezávislé súdnictvo a prokuratúru a premenili verejnoprávnu televíziu na otvorene propagandistický kanál.

Nemálo Poliakov, ale aj Európska komisia a zahraniční politici tvrdia, že PiS porušuje ústavu a základné demokratické princípy.

Na druhej strane aj priaznivci opozície sa často domnievajú, že prirovnávať Kaczyńského k autoritárskym vodcom komunistického štátu je prehnané a nelegitímne, pretože doba je úplne iná, konajú sa normálne voľby a v štáte je dosť silná opozícia, z ktorej nikto, na rozdiel od obdobia komunizmu, dnes nie je vo väzení.

Postoj PiS k divadelnej hre Dziady je však udalosťou, v ktorej je ľahké nájsť analógiu medzi súčasnou vládou a prvým tajomníkom Władysławom Gomułkom z komunistických čias. Nikto dôležitý z PiS sa nedištancoval od postoja Barbary Nowakovej, naopak, politici vládnej strany jej vyslovujú podporu.

Dielo Adama Miczkiewicza

Dziady sú jedným z najvýznamnejších diel Adama Mickiewicza, ktorý je považovaný za najvýznamnejšieho poľského básnika v dejinách. Mickiewicz žil v rokoch 1798 – 1855, teda v období,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Tusk

Svet

Teraz najčítanejšie