Denník N

Kto sú zaočkovaní a kto nezaočkovaní: Vakcínu prijali oveľa častejšie liberáli, vzdelanejší a voliči koalície (+ grafy)

Foto N – Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Očkovanie odmietajú euroskeptici aj mnohí z tých, čo získavajú informácie z Facebooku. Väčší podiel zaočkovaných je medzi slovenskými Maďarmi.

Čím vyššie vzdelanie, tým vyššia zaočkovanosť; ľudia zjavne pri rozhodovaní počúvajú „svojich“ politických lídrov, mierne viac sa očkujú ženy ako muži, ale aj Maďari ako Slováci. Podrobné dáta z novembrového prieskumu agentúry Focus pre reláciu TV Markíza Na telo s Michalom Kovačičom ukazujú, ako sa naprieč Slovenskom líšia zaočkovaní od nezaočkovaných.

Výsledky z Focusu ukazujú aj to, že zaočkovanosť voličov Hlasu, SaS a OĽaNO už prevyšuje 70 percent a v prípade Progresívneho Slovenska je to dokonca viac ako 93 percent.

Ide o prieskum, no porovnanie s dátami z celého Slovenska ukazuje, že je blízko skutočnosti. Zo sondáže vyplýva, že zaočkovanosť aspoň jednou dávkou vakcíny uviedlo 61 percent opýtaných nad 18 rokov. Podľa údajov štátu sa prvou dávkou dalo zaočkovať 57 percent dospelých, čo je číslo podobné odpovediam respondentov.

Keď štát udáva zaočkovanosť vyše 48 percent, ide o podiel zaočkovaných z celej populácie (nielen z dospelých) aspoň prvou dávkou.

Viac sa dávajú zaočkovať ženy ako muži

Podľa sondáže sa ženy dali zaočkovať častejšie ako muži.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie