Denník N

Bittó Cigániková: Mal by zasiahnuť premiér, takto nemôže fungovať koalícia (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Motiváciou na očkovanie by mohlo byť aj to, aby si časť zdravotnej starostlivosti neočkovaní platili sami. Spätne by to mohli vymáhať poisťovne, hovorí šéfka parlamentného výboru pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková z SaS.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Poslankyňa Jana Bittó Cigániková (SaS) hovorí, že je znechutená z toho, že sa líder OĽaNO Igor Matovič z ničoho nepoučil. Kritizuje vládu, že nezvládla tretiu vlnu, a lockdown pre všetkých označuje za chybu a zlyhanie vlády. „Neviem, prečo nemôžeme chvíľu fungovať ako normálna koalícia,“ hovorí v rozhovore.

Odpovedá aj na otázky:

  • prečo koalícia neprišla s opatreniami skôr;
  • ako motivovať ľudí k očkovaniu;
  • či SaS podporí povinné očkovanie;
  • ale aj o tom, ako prebiehajú rokovania o bonuse za očkovanie seniorov.

Váš manžel mal pozitívny test, a aj keď ste očkovaná, ostali ste v karanténe. Ako to vo vašej domácnosti prebieha?

Zatiaľ veľmi dobre. Veľmi dúfam, že budem negatívna. Celý týždeň som s manželom v jednej miestnosti, spávam vedľa neho a zatiaľ som podľa antigénových testov negatívna. V nedeľu som bola aj na PCR teste, aby som mala stopercentnú istotu, kým pôjdem do práce, že nikoho neohrozím. Je to podľa mňa vďaka vakcíne. Bola som v sobotu na tretej dávke, ktorá funguje do 24 hodín. Manžel bol v utorok pozitívny. Vakcína nie je štupeľ do nosa, rozumiem, že vdýchnem vírus a napriek tomu ostávam negatívna. Rovnako deti, ktoré majú dve vakcíny. Tie sú vo svojej izbe, a keď z nej vyjdú, majú respirátor. My sme s manželom stále spolu, respirátor nenosím, jedinou ochranou je vakcína a zatiaľ je dostatočná.

Od štvrtka je lockdown s otvorenými školami. Ste spokojná s tým, čo vláda schválila?

Nebudem tajiť, že nie som vôbec spokojná, čo vláda schválila. Je to ich rozhodnutie. Viem, že to je ťažká situácia, a chápem, že je tu pokus niečo robiť. Debata sa mi však miestami zdá viac panická ako racionálna a neviem, či to je v tejto situácii šťastné.

S čím nie ste spokojná?

Mám obrovský problém, že sa na našej taktike nič nezmenilo. Prešli mesiace a my stále robíme to isté  – lockdown, ktorý nás má zachrániť. Všetko, čo spravím dnes, sa v nemocniciach ukáže o dva týždne, možno tri. Preto dnešným lockdownom neovplyvním nemocnice. Rozumiem, že situácia je taká akútna, že veci treba robiť čím skôr, ale verím v dlhodobé riešenia, čo je očkovanie. Všetci to opakujeme, ale akoby sa pre to málo robilo. Ešte som nevidela intenzívnu snahu reflektovať na nižšie epidemické riziko očkovaných tým, že im dáme väčšiu slobodu. To by bola veľká motivácia dať sa očkovať. Rozumiem protiargumentu, že máme dva problémy – nízku zaočkovanosť a plné nemocnice. Problém je, že riešenie týchto problémov sa navzájom oslabuje.

Ako to myslíte?

Ak chceme viac motivovať ľudí k očkovaniu, musia mať viac slobody. Rozumiem obave epidemiológov, že potom skončí viac ľudí v nemocnici. Chcú, aby v nemocniciach skončilo menej ľudí, a tak navrhujú kompletný lockdown, čo však absolútne demotivuje od očkovania. Pre nás je dlhodobé riešenie očkovanie. A pre mňa kompletný lockdown jednoznačne

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Iné podcasty Denníka N

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    SaS

    V redakcii

    • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
    • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
    • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
    • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie