Denník N

Dvakrát vyhral olympiádu, prekonával svetové rekordy. Vo vojne o Etiópiu je ochotný narukovať do armády

Haile Gebrselassie. Foto – TASR/AP
Haile Gebrselassie. Foto – TASR/AP

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

etiópsky bežec Haile Gebrselassie uplynulý týždeň vyhlásil, že je pripravený narukovať do armády, aby bránil hlavné mesto Addis Ababa.

48-ročného vytrvalca k rozhodnutiu prinútila mimoriadne vážna situácia v krajine, kde sa už viac ako rok odohráva občianska vojna. Navyše v posledných dňoch sa okolnosti ešte zhoršili, ich výsledkom je humanitárna kríza.

Gebrselassie dvakrát vyhral olympijské hry, štyrikrát sa stal majstrom sveta a stanovil 27 bežeckých svetových rekordov. Právom je preto označovaný za jedného z najlepších bežcov v histórii.

Okrem neho je pripravený bojovať aj ďalší olympijský medailista Feyisa Lilesa, je však možné, že sa obaja bežci stali propagandistickým nástrojom premiéra Ahmeda.

Iný legendárny Etiópčan Kenenisa Bekele, naopak, vyzval znepriatelené strany na uzavretie prímeria.

Výklus je pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok a posielame ho aj e-mailom. Vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Športové podcasty vo svojej podcastovej aplikácii.


„Konflikt v Etiópii sa rýchlo zhoršuje. Naliehavo žiadam všetkých britských občanov, aby bez ohľadu na svoju situáciu okamžite odišli,“ upozorňovalo minulú stredu Spojené kráľovstvo svojich občanov.

Podobný apel vyslovili aj Spojené štáty, Francúzsko, Švajčiarsko či ďalšie krajiny sveta, OSN zase chystá evakuáciu všetkých blízkych rodinných príslušníkov svojich zamestnancov.

Krajinu hromadne opúšťajú aj miestni obyvatelia. Ozbrojený konflikt si podľa odhadov OSN vyžiadal už desaťtisíce obetí, státisíce sa ocitli v chudobe a v podmienkach podobných hladomoru.

Je zrejmé, že situácia v Etiópii je kritická.

Pritom nie tak dávno platil o druhej najľudnatejšej krajine Afriky presný opak.

Etiópsky Obama

Kým na začiatku tisícročia bola Etiópia treťou najchudobnejšou krajinou sveta, v posledných dvoch desaťročiach patrila medzi najrýchlejšie rastúce ekonomiky. Začali sa tu stavať cesty, prichádzali zahraniční investori a dramaticky sa znížila miera chudoby.

Po tom, čo sa v roku 2018 stal premiérom Abiy Ahmed, sa navyše naštartovali demokratické reformy. Abiy prepustil politických väzňov či povolil návrat disidentov z exilu, no v prvom rade ukončil 20-ročný konflikt s Eritreou.

Vyslúžil si za to prezývku „etiópsky Obama“ a v roku 2019 dostal Nobelovu cenu za mier.

Nové slobody však začali využívať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie