Denník N

Poslanec Pollák mladší: Po ospravedlnení musí prísť pre nezákonne sterilizované ženy aj odškodnenie (+ video)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Pri téme odškodnenia nezákonne sterilizovaných žien ho hlasy hejterov vôbec nezaujímajú. Poslanec OĽaNO a podpredseda výboru pre ľudské práva a menšiny Peter Pollák mladší hovorí, že do roka by mal platiť zákon o odškodnení. Hovorí, že je to len akási náplasť, cez ktorú tieto ženy budú stále krvácať.

V rozhovore sa dočítate aj o tom:

  • prečo je dôležité, že vláda sa poškodeným ženám ospravedlnila, a ako by malo vyzerať odškodnenie;
  • či bolo náročné presvedčiť koaličných partnerov;
  • ako túto agendu prijal jeho otec, europoslanec a bývalý splnomocnenec pre rómske komunity;
  • či ako sa v politike presadzuje Róm z osady.

Minulý týždeň sa vláda ospravedlnila za nezákonné sterilizácie. Vy ste ju k tomu vyzvali. Cítite sa teda ako iniciátor tohto ospravedlnenia?

Táto téma je tu už dlhé roky. Už počas komunizmu na ňu upozorňovali Charta ’77, Organizácia spojených národov. Teraz sú aj inštitúcie ako verejná ochrankyňa práv či Poradňa pre občianske a ľudské práva. O tejto téme sa rozprávalo, ale v inom priestore ako na najvyšších miestach politiky.

V politike sa o nej mlčalo. 

Presne tak, a jednoducho táto téma potrebovala politického lídra, ktorý ju prinesie na tie najvyššie politické poschodia.

Prečo ste si ju osvojili práve vy?

Ešte pred tým, ako som vstúpil do parlamentu, som sa venoval aktivizmu v treťom sektore. Na nezákonné sterilizácie upozorňovali rôzne rómske organizácie. Rozprávali s tými ženami a ja som bol pri tom, keď hovorili o svojich nešťastných osudoch.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie