Denník N

Zatváranie škôl sa šíri po Slovensku, pribudne aj Bratislavský kraj. Minister Gröhling je proti (+ mapy)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 2. decembra o 13. 59 h: Už 27 zo 79 okresov zatvára druhý stupeň základných škôl a stredné školy. Otvorené zostávajú materské školy a prvý stupeň. Riaditeľka zo Senca hovorí, že za posledné týždne prešli viacerými karanténami a v pondelok sa už mali vrátiť do školy všetky triedy.

Na Slovensku pribúdajú zatvorené školy, od pondelka 6. decembra sa to bude týkať už zhruba tretiny okresov. Konkrétne 27 zo 79 okresov.

Regionálni hygienici plošne zatvorili druhý stupeň základných škôl a celé stredné školy už v trinástich okresoch, od pondelka sa pridá aj celý Bratislavský kraj a okresy Prievidza, Partizánske, Bardejov, Kysucké Nové Mesto, Spišská Nová Ves a Gelnica.

K tomu sú zatvorené mnohé triedy či celé školy aj inde na Slovensku.

V hre je jedenásť dní, kým sa školákom začnú skoršie vianočné prázdniny. Tie budú netradične už od 18. decembra do 10. januára. Slovensko patrí medzi krajiny s najhoršou epidemickou situáciou na svete. Viacerí odborníci hovoria, že zavretím škôl by sa výrazne znížila mobilita ľudí a obmedzilo by sa roznášanie infekcie. Odporcovia tohto opatrenia najčastejšie varujú, že deti takto prichádzajú o vzdelávanie a psychicky trpia.

Kde plošne zatvorili alebo zatvoria školy – druhý stupeň základných a celé stredné

  • V okresoch RožňavaVranov nad Topľou od 29. novembra zavreli druhý stupeň základných škôl, gymnáziá, SOŠ.
  • Od 30. novembra k tomu pristúpili v okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín, NámestovoLučenec.
  • Od 1. decembra to platí aj pre okresy Trnava, Piešťany, Banská Bystrica, Brezno, Rimavská SobotaSkalica.
  • Od 2. decembra sa pridal aj okres Čadca, tamojšia regionálna hygienička uviedla, že opatrenie potrvá do začiatku vianočných prázdnin – do 17. decembra.
  • Od 2. decembra zavreli druhý stupeň základných škôl aj v meste Galanta.
  • Od pondelka 6. decembra zatvoria 2. stupeň základných škôl a stredné školy aj v celom Bratislavskom kraji a okresoch Prievidza, Partizánske, Bardejov,
  • Takisto aj v okresoch Spišská Nová Ves, Gelnica a Kysucké Nové Mesto, v týchto prípadoch regionálni hygienici už zverejnili, že sa do Vianoc neotvoria.

Gröhling: Na plošné zatváranie nie je dôvod. Mikas: Sme na tom zle

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) sa v stredu pustil do regionálnych hygienikov za to, že na neurčito zatvárajú školy v celých okresoch.

V dotknutých okresoch zaviedli opatrenie, ktoré minulý týždeň odmietla spraviť vláda na celom Slovensku, lebo ho vetovala strana SaS. Zatvorili druhý stupeň základných škôl, gymnáziá a stredné odborné školy.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie