Denník N

Nezaočkovaní budú platiť pokutu každý mesiac. Ako chcú Gréci zaviesť povinné očkovanie seniorov

Žena s rúškom na tvári prechádza okolo vianočného výkladu obchodu v Aténach. Obchody sú v Grécku otvorené, aj keď neočkovaných pustia len s testom. Foto - tasr/ap
Žena s rúškom na tvári prechádza okolo vianočného výkladu obchodu v Aténach. Obchody sú v Grécku otvorené, aj keď neočkovaných pustia len s testom. Foto – tasr/ap

Porovnanie zaočkovanosti seniorov a úmrtí v delta vlne v krajinách EÚ naznačuje, že na percentách záleží.

Posledné dva mesiace boli v Grécku, slovami miestnych novín, ako z nočnej mory. V 11-miliónovej krajine v októbri a novembri zomrelo na covid 3329 ľudí. Pred rokom to v rovnakom období bolo 2015 ľudí.

Grécko patrilo medzi štáty, ktoré doteraz epidémiu zvládali relatívne dobre.

Súčasná situácia neznamená, že očkovanie tu nefunguje: výraznú väčšinu ľudí na ventilátoroch tvoria nezaočkovaní. Momentálne na rozdiel od vlaňajšieho roku v krajine nie je zavedený lockdown a mobilita je blízko normálu. Fungujú aj vianočné trhy na hlavnom aténskom námestí Syntagma.

Nemocnice najmä na severe sú však preťažené a s príchodom nového a možno infekčnejšieho variantu omikron sa grécka vláda odhodlala na rázny krok. V utorok ohlásila povinné očkovanie pre ľudí nad 60 rokov. Momentálne je v tejto skupine stále asi 520-tisíc nezaočkovaných osôb.

„Toto rozhodnutie ma osobne sužuje. Ale cítim silnú zodpovednosť stáť pri najzraniteľnejších, aj keď sa im to dočasne nebude páčiť,“ povedal premiér Kyriakos Mitsotakis.

Grécko má plne zaočkovaných 64 percent populácie, vo veku nad 60 rokov je to podľa ECDC 80 percent ľudí.

Ako to budú vynucovať

Premiér zároveň oznámil, čo čaká seniorov, ktorí sa napriek tomu do 16. januára 2022 neobjednajú ani na prvú dávku vakcíny proti covidu. Budú každý mesiac dostávať pokutu 100 eur (prvý mesiac 50 eur).

Pre priemerného gréckeho penzistu s dôchodkom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie