Denník N

Budúcnosť detí môže úplne zmeniť 25 eur mesačne. Ako pomôcť deťom, ktoré majú malú šancu na vzdelanie

Foto - Nadácia Integra
Foto – Nadácia Integra

V rámci nášho adventného seriálu predstavujeme ďalšiu organizáciu, ktorej môžete pomôcť. Je ňou Nadácia Integra.
#23 dní do Vianoc

Linda má 24 rokov. Pracuje v medzinárodnej firme, má dobrý plat a pomáha aj svojej rodine. Pred rokmi však jej život nevyzeral tak optimisticky. Jej matka sa o ňu nedokázala postarať, preto musela žiť so starými rodičmi.

Bývali v jednom zo slumov v Keni a na to, aby Linda chodila do školy, nemali dosť peňazí. Nedokázali zaplatiť školné, uniformu ani školské potreby. Linde sa však podarilo dostať do programu na podporu detí Nadácie Integra. Vyštudovala základnú, strednú aj vysokú školu a už nežije v slume.

Lindin príklad ukazuje, ako dokáže pomerne malá čiastka peňazí a pravidelná podpora zmeniť životy detí v krajinách, kde školská dochádzka nie je samozrejmosťou.

„25 eur mesačne vykryje náklady na vzdelávanie: školskú uniformu, stravu, základnú zdravotnú starostlivosť a školské potreby,“ vraví Lucia Pagáčová, koordinátorka programu Podpora detí, v ktorom je momentálne tisíc detí.

Pandémia zhoršila situáciu aj v Etiópii a Keni, v dvoch štátoch, kde Integra spolupracuje s detskými domovmi a školami. Momentálne ešte hľadajú sponzorov pre 140 detí.

Program funguje tak, že Integra pridelí sponzora ku konkrétnemu dieťaťu, ktoré vďaka nemu dostáva možnosť chodiť do školy. Ide o deti z chudobných komunít. Niektoré z nich sú siroty, iné majú aspoň jedného rodiča, no ten dieťaťu nemôže zabezpečiť vzdelanie, pretože žije pod hranicou chudoby.

„Nedokázali by zaplatiť to, čo dieťa potrebuje, aby mohlo chodiť do školy. Nemôžu si dovoliť uniformu, učebnice, školské pomôcky,“ vysvetľuje Pagáčová. Rodičia však na školu väčšinou prispievajú aspoň malou, symbolickou časťou.

Deti sú v rôznom veku: od jaslí a škôlok až po tie staršie, ktoré v rámci projektu začali podporovať neskôr.

Silnú emóciu projektu pridáva to, že podporovatelia sú v kontakte s dieťaťom. Môžu si písať listy, Integra im posiela fotografie aj informácie o tom, ako sa deťom darí v škole a čo sa v ich živote zmenilo.

„Deťom veľmi pomáha, ak vidia, že na nich niekto myslí, že existuje niekto, vďaka komu môžu chodiť do školy. Uvedomujú si, že je to možné vďaka sponzorom, a cítiť to aj v ich listoch. Keď sú staršie, niekedy sa s podporovateľmi radia aj v životných záležitostiach, pretože deti z týchto chudobných komunít často nemajú dostatočnú podporu,“ vraví Pagáčová.

„Niekedy z tejto podpory vzniknú veľmi pekné vzťahy. Viacerí sponzori už navštívili svoje deti,“ dodáva.

Deti dostávajú prostredníctvom Integry podporu roky, nadácia a jej partneri v Afrike sa snažia, aby úspešne skončili strednú školu a potom išli aj na odborný kurz, ktorý zvýši ich šance na pracovnom trhu.

„Veľmi obľúbený je napríklad účtovnícky kurz, rovnako aj krajčírsky,“ vraví Pagáčová. Integra má aj podporovateľov, ktorí s deťmi prežili celé detstvo – prispievali im od škôlky až po odborný kurz.

Podmienkou pre sponzorov však nie je, aby deti podporovali roky. Môžu prispievať tak dlho, ako chcú, prípadne Integre poslať jednorazový dar, ktorý ide na podporu vzdelávania.  Napríklad teraz potrebujú financie na novú budovu pre detský domov, ktorú stavajú v Keni.

Foto – Detský domov Praise Gate

Mimochodom, práve z tohto domova pochádza ešte jeden pozitívny príbeh, ktorý si z cesty do Kene nedávno priniesli zamestnanci Integry. Jeho hlavným hrdinom je John, mladý muž, ktorý sa do domova dostal ako 12-ročný. Priviedla ho tam riaditeľka domova priamo z ulice, na ktorej prespával na kartónoch a bez poriadneho jedla.

John vďaka podporovateľke zo Slovenska vyštudoval základnú, strednú školu aj odborný kurz. Dnes pracuje v drevárskej dielni, má vlastný domov a stabilný príjem. Z prvej výplaty kúpil kozu a sladkosti a pre svoju rodinu v detskom domove pripravil slávnostnú hostinu.

Prispieť v rámci programu Podpora detí môžete tu. Ak nemáte záujem o dlhodobú podporu, môžete poslať aj jednorazový dar, prípadne si zvoliť iné zbierky. Integra pomáha aj v Južnom Sudáne, Etiópii či Jemene, v Afrike vysádza aj stromy.

Nadácia Integra pomáha najmä v Afrike, venuje sa podpore detí, humanitárnej pomoci aj rozvoju podnikania a fair trade. Produkty od miestnych farmárov, napríklad kávu alebo čokoládu, predáva aj vo svojej pražiarni Samay. V Afrike tiež vysadila viac než milióny stromov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Advent

Pekné veci

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie