Denník N

Severná Kórea oslavuje výročie komunistickej strany, ktorá je už dávno zbytočná

Severná Kórea sa pripravuje na ďalšie oslavy. Foto - TASR/AP
Severná Kórea sa pripravuje na ďalšie oslavy. Foto – TASR/AP

V sobotu uplynie presne 70 rokov od založenia Kórejskej strany robotníkov. Už desaťročia nemá reálny vplyv – ten má v rukách dynastia Kimovcov a miestna armáda.

Veľkolepé ohňostroje, grandiózna vojenská prehliadka, voľný deň a jeden plat pre všetkých robotníkov navyše.

Takto si severokórejský režim v sobotu pripomenie 70. výročie založenia Kórejskej strany robotníkov, ktorá prvých pár rokov slúžila ako základný kameň režimu. To však už dlhé roky neplatí.

Miestna komunistická strana totiž už dávno nemá reálny vplyv na chod štátu – veľká časť analytikov sa zhoduje na tom, že Severná Kórea je skôr absolutistickou dynastiou, kde má najväčší vplyv „veľký vodca“, titul, ktorý sa dedí v rodine Kimovcov. Podobne ako jeho otec a starý otec, aj Kim Čong-un okolo seba buduje kult osobnosti, ktorý sa opiera nie o komunistickú stranu, ale miestnu armádu.

Teraz to však vyzerá tak, že mladého diktátora si Severokórejčania zapamätajú aj ako reformátora, ktorý krajinu zmenil na autoritárskejšiu obdobu susednej Číny.

„Kim Čong-un sa snaží aplikovať model autoritárskeho kapitalizmu. Ten veľmi dobre zafungoval na Taiwane či v Južnej Kórei a teraz sa jeho výsledky ukazujú aj vo Vietname a Číne,“ napísal pre denník Guardian Andrei Lankov, špecialista na miestny režim.

Režim sa napríklad oveľa viac začína spoliehať na súkromný sektor (kde sa prekvapivo presadzujú aj ženy), ktorý dnes podľa odhadov tvorí 30 až 50 percent HDP krajiny. Politické zmeny však podľa Lankova očakávať netreba.

„Aby si zachoval moc, Kim Čong-un si niečo také nemôže dovoliť. Preto ekonomickú liberalizáciu dopĺňajú verejné popravy. V tom je ešte horší ako jeho otec,“ dodal Lankov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie