Denník N

Facebook zmazal Blahovi video, v ktorom šíril nepravdy o očkovaní

Reprofoto - fb.com/LBlaha
Reprofoto – fb.com/LBlaha

Doplnené 1. 12.: Video Ľuboša Blahu odstránil aj portál YouTube.

Facebook odstránil video poslanca Ľuboša Blahu (Smer), v ktorom podľa svojich slov vyvracal „10 hlavných hoaxov o očkovaní“. V skutočnosti v ňom povedal viaceré nepravdivé tvrdenia a sociálna sieť následne zasiahla.

„Odstraňujeme dezinformácie o covide-19, ktoré vedú k bezprostrednej fyzickej ujme, a to bez ohľadu na to, kto ich uverejní,“ povedala hovorkyňa Facebooku pre Denník N.

Čo Blaha povedal

Blaha napríklad tvrdil, že aj očkovaní ľudia prenášajú covid a „predstavujú to isté riziko ako každý iný“. V skutočnosti majú zaočkovaní nižšie riziko, že sa nakazia, a tak aj v nižšej miere prenášajú ochorenie.

Tvrdil aj to, že v prípade mladých ľudí je pravdepodobnejšie, že im vakcína poškodí srdce než že skončia s koronavírusom v nemocnici. Štúdia, na ktorú sa poslanec odvolával, pritom ešte neprešla recenzným konaním (peer review) a odborníci upozorňujú, že vychádza z nesprávnych dát, ktoré nie sú overené.

Poslanec Smeru v zmazanom videu tvrdil, že vírus mutuje vinou vakcín. Keby nebolo vakcinácie, podľa Blahu „už možno mohlo byť po pandémii“. Podľa vedcov očkovanie môže vo veľmi výnimočných prípadoch spôsobiť mutácie vírusov, no v skutočnosti vírusy mutujú vtedy, keď sa môžu rýchlo a bez prekážok šíriť, teda najmä medzi neočkovanými.

Blaha video zverejnil na svojej facebookovej stránke v pondelok poobede. Krátko pred odstránením malo viac ako 20-tisíc zdieľaní a 344-tisíc spustení. Išlo o najúspešnejší príspevok na sieti za posledných 24 hodín.

Smer podporil šírenie videa aj reklamou na Facebooku. Predseda tejto strany a expremiér Robert Fico nie je zaočkovaný a spolu s Blahom v posledných mesiacoch spochybňujú účinnosť očkovania.

Facebook video odstránil v

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Facebook

Hoaxy a propaganda

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie