Denník N

V dobe chaosu hľadá istoty. Chcem, aby mali diváci pôžitok, vraví maliarka roka Rita Koszorús

Rita Koszorús. Foto N - Tomáš Benedikovič
Rita Koszorús. Foto N – Tomáš Benedikovič

Keď pred pár týždňami medzinárodná porota oznamovala meno víťazky ocenenia Maľba 2021, Rita Koszorús v galérii Nedbalka chýbala. Do súťaže pre mladých umelcov a umelkyne, ktorú vyhlasuje Nadácia VÚB, sa prihlásila už viackrát, trikrát sa dokonca dostala do finálovej dvadsiatky. S možnosťou, že by mohla vyhrať, už nerátala. „Neverila som tomu,“ hovorí Koszorús.

Priznáva, že čiastočne to súviselo aj s tým, že po rokoch práce a výstav mala pocit, že na slovenskej scéne akosi nemá svoje miesto. Aj preto sa rozhodla, že sa v zime zbalí a odíde do Berlína s jednosmerným lístkom.

Niežeby sa to víťazstvom v Maľbe zmenilo ako lusknutím prsta, no niečo sa tým predsa len zmenilo. Stále síce platí, že niekoľko nasledujúcich mesiacov plánuje žiť v Berlíne, no už nevylučuje, že sa z neho vráti späť na Slovensko.

Nebyť lockdownu, jej diela by sa dali naživo vidieť v bratislavskej galérii Ateliér XIII, my sme ich preniesli do celého vydania stredajších novín.

Rita Koszorús: schMERZbild 133, Hontianske Trsťany, miesto, 2020. Technika: koláž, tuš na papieri, 29,7 x 21 cm (platí pre všetky)
Rita Koszorús: schMERZbild 010, Berlín, 2019.
Rita Koszorús: schMERZbild 013, Berlín, 2019.
Rita Koszorús: schMERZbild 020, Berlín, 2019

Nebojí sa pozerať do minulosti

„K Berlínu ma viaže veľmi silná osobná sympatia a ľudia, ktorých som tam stretla,“ vraví Rita Koszorús na otázku, prečo chce ísť práve do tohto mesta. Zdá sa jej jedinečné jednak tým, koľkokrát sa znovu postavilo na nohy, a tiež tým zvláštnym paradoxom, že dnes je z neho mesto slobody, ktoré priťahuje ľudí z celého sveta.

Prvýkrát sa doň na dlhší čas dostala v roku 2018 a pre jej tvorbu to malo zásadný význam. Práve v Berlíne začala o rok neskôr pracovať na sérii koláží a malieb, ktorým dala názov schMERZbild. Z tejto série pochádza aj obraz, ktorý ocenili porotcovia súťaže Maľba.

„Keď som sa do Berlína vrátila v roku 2019, prišla som s už pomerne jasným vedomím toho, že to, čo ma zaujíma, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Umelecké noviny

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie