Denník N

Festival Grape chce ísť do Trnavy cez Trenčín

Foto - Martina Mlčúchová
Foto – Martina Mlčúchová

Na trenčianskom letisku sa budú konať dva veľké letné festivaly. Malo by to trvať dva roky.

Už rok pred pandémiou začali čeliť inej veľkej výzve. Kde vlastne budú ďalej fungovať. Pritom v lete 2010, keď začínali a usadili sa na piešťanskom letisku, to vyzeralo na ideálne miesto. Lenže piešťanské letisko sa postupne „rozlietalo“, čo znamená, že v lete sa stalo destináciou pre lietadlá s dovolenkármi. A veľký hudobný festival sa nedá pripraviť za dva dni ani pri fungujúcej letiskovej prevádzke.

A tak boli organizátori Grapu prinútení hľadať si nové miesto. Za dva roky prešli a zvažovali niekoľko rôznych priestorov až nakoniec našli riešenie. Nie je jednoduché a jednoduchá nebude ani jeho realizácia.

Tour de Slovakia

„Keď sme oficiálne oznámili, že už nebudeme môcť byť v Piešťanoch, ako prvé sa nám ozvali Košice. Museli sme im však vysvetliť, že je nereálne presťahovať festival s kapacitou do 30-tisíc ľudí zo západného Slovenska na východ. Dve tretiny našich návštevníkov sú z Bratislavy,“ vysvetľujú Ján Trstenský a Juraj Podmanický z Grapu.

Okrem klasickej práce so zháňaním umelcov a produkciou festivalu sa začali zaoberať realitnou turistikou. Najazdili stovky kilometrov, absolvovali desiatky obhliadok a stretnutí v takmer všetkých krajoch. Prekvapila ich ochota a záujem o spoluprácu zo strany samospráv aj štátu.

„Žilinská župa nám ponúkla letisko, lenže má iba 36 hektárov a my potrebujeme 60. Rokovali sme ešte o vedľajších pozemkoch, ale do leta by sme nestihli zrevitalizovať areál a chýba tam aj s príjazdová cesta. Potom sme skúšali výstavisko Nitra, ktoré je však

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie