Denník N

Všímajme si, kto znevažuje obete domáceho a sexuálneho násilia

Násilie, ilustračné foto - TASR/AP
Násilie, ilustračné foto – TASR/AP

Problém sexuálneho či domáceho násilia sa dá znevažovať aj inak ako hlúpymi vtipmi a nehlasovaním za zákony, ktoré by im mohli pomôcť. Dá sa im aj rovno smiať do očí.

Udalosti a trendy súvisiace s koronou a očkovaním na Slovensku sú alarmujúce. Skutočnosť, že vyhráva neúcta k vedeckým poznatkom a ich reprezentantom, dezinterpretácia, necitlivosť k ľuďom a ich prežívaniu, ľudská malosť a dobre živený strach z neznámeho, je evidentná a jej dôsledky sú fatálne.

Nie je to však nič ojedinelé, podobnými neduhmi sú zaplavené aj iné oblasti našej reality. Napríklad téma domáce a sexuálne násilie. Pri nej podobne ako pri očkovaní musia mať experti a expertky permanentný pocit hádzania hrachu o stenu. Nielen pri vysvetľovaní tejto témy širokej verejnosti, ale aj pri pomenúvaní toho, ako k tejto téme necitlivo pristupujú niektorí naši volení reprezentanti a niektoré volené reprezentantky a aj štátne inštitúcie.

Pozrime sa len na udalosti z posledných týždňov. Nie inak ako zlý sen a výsmech do tváre žien a dievčat sa dajú hodnotiť facebookové rady polície, aby radšej po zotmení nevychádzali von. Stalo sa to po tom, čo v Banskej Bystrici muž napadol ženu, keď si išla zabehať k miestnej hrádzi. Našťastie na internete pomerne veľa ľudí upozornilo na nezmyselnosť takejto rady aj na to, že obmedzovať pohyb žien či naznačovať im, aby sa vyhýbali „rizikovému správaniu“, je od polície čistý alibizmus, viktimizácia poškodených či potenciálne poškodených a aj jedna veľká hanba.

Problém je, že to nie je ojedinelý incident. Nielen policajný facebook je zdrojom predsudkov, nikomu nepomáhajúcich skratiek a rád, ktoré zraňujú či bagatelizujú namiesto toho, by pomáhali a vyvolávali dôveru. Napríklad dôveru k tomu, že ak žena nahlási sexuálne napadnutie, budú ju brať vážne, hovoriť s ňou s rešpektom a urobia všetko pre to, aby sa jej prípad aj spravodlivo vyriešil.

Čo by sme sa nezabavili?

Jedným z predpokladov, ako to dosiahnuť, je aj kvalitná a aktuálne poznatky a skúsenosti odrážajúca legislatíva. Nielen na Slovensku sme v situácii, keď máme zastarané zákony definujúce znásilnenie či sexuálne napadnutie vrátane toho, že sa vôbec nerieši situácia, keď je obeťou muž.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Domáce násilie

Kde môžete hľadať pomoc?

  • Národná bezplatná nonstop linka pre ženy zažívajúce násilie: 0800 212 212
  • Nonstop krízová linka Aliancie žien Slovenska, ktorá poskytuje poradenstvo a pomoc obetiam násilia: 0903 519 550, [email protected]
  • Poradenské centrum Alej (Bratislavský kraj): 0911 417 778, [email protected]
  • Poradenské centrum Nádej (Bratislava): 0905 463 425, [email protected]
  • Centrum Slniečko (Nitra): 0917 545 808, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Dúha: 0915 166 663 a 0918 824 247, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Brána do života: 0915 439 245, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Žilina: 0918 185 576, [email protected]
  • Poradenské centrum Náruč Čadca: 0907 840 552, [email protected]
  • Bezpečný ženský dom Luna v Trenčíne, krízová linka non-stop: 0918 312 908,

Životy žien

Komentáre

Teraz najčítanejšie