Denník N

Profesionálny barman napísal v lockdowne barmanskú učebnicu, ktorou chce podporiť aj vzdelávanie mladej generácie

Na Slovensku vzniká nová kniha z barmanského prostredia The Cocktail Balance. Autor, Stanislav Harciník, je jedným z najlepších slovenských barmanov, ktorý sa rozhodol vydať knihu pre študentov, ľudí z gastronómie a aj pre milovníkov barovej kultúry. 

Kniha The Cocktail Balance je návodom, ako robiť na Slovensku kvalitné barmanstvo. Je pre skúsených barmanov a barmanky, ale aj študentov a študentky odborných škôl, ktorá posunie hranice vašej kreativity od základov. Je rozdelená na 3 základné časti – teoretickú, praktickú a odkazy od najlepších slovenských barmanov.

Profesionálny barman, Stanislav Harciník, napísal knihu v lockdowne. Využil čas, kedy boli bary a reštaurácie zatvorené a rozhodol sa, že ak sa mu podarí knihu vydať, pošle ju aj do 15 odborných škôl hotelových služieb a obchodu na Slovensku. Aby študenti a študentky, ktorí chcú byť súčasťou slovenského barmanstva, mali prístup nielen k základom barmanskej práce. Kniha obsahuje okrem teoretickej aj praktickú časť, ktorú Stanislav Harciník pracovne nazval – barmanská učebnica: “Záleží nám, aby sme do našich tímov prijímali šikovných ľudí, ktorí ovládajú základy profesionálneho barmanstva. Preto chceme, aby kniha The Cocktail Balance bola dostupná aj pre študentov a študentky stredných odborných škôl.” 

https://www.youtube.com/watch?v=vPGbvZbItUs

Teoretická časť obsahuje základy profesionálneho prístupu v jednotlivých kapitolách, ako sa prezentovať a ako sa starať o svojich hostí. Dozviete sa tiež proces cenotvorby cocktailu, efektívne metódy využiteľné na spracovanie kreatívnych myšlienok a v kapitole venovanej gastrofyzike a neurogastronómii to, ako môže vôňa, dotyk, zvuk a vizuál ovplyvniť výslednú chuť cocktailu. A to všetko vytvára komplexný a nezabudnuteľný zážitok pre Vašich hostí. V knihe tiež nájdete definície 20 moderných ingrediencií, s ktorými autor pracuje pri tvorbe cocktailov – čerešne, zázvor, fialová mrkva či malinové listy. Nechýba barové náradie, technológie a techniky príprav. Prečítate si o práci s ľadom a rovnako aj návody, postupy a receptúry na originálne cocktaily.

V knihe The Cocktail Balance nájdete overené procesy, ktoré fungujú a ktorými sa môžete inšpirovať autorom Stanislavom Harciníkom: “Kniha bola pôvodne iba mojim receptárom, keďže sa venujem tvorbe drinkov a baví ma práca s chuťami. Ale uvedomil som si, že mojou súčasťou nie sú len recepty, ale aj celý ten kreatívny proces a prístup, ktorý vám chcem ukázať. A je len na vás, čo si z neho vyberiete.”

Prečítajte si viac o knihe The Cocktail Balance

O autorovi:

Stanislav Harciník je šéfbarmanom bratislavského Mirror Cocktail Baru. Je odborným riaditeľom najuznávanejšieho printového média pre barmanov Bar Magazine – Thinking about Drinking a spoluzakladateľom gastronomickej iniciatívy We Host You, ktorej cieľom je plošné zvyšovanie úrovne gastronómie na Slovensku a edukácia mladých slovenských barmanov. Práve odovzdávanie nadobudnutých skúseností a starostlivosť o budúce generácie inšpirovali Stana k vytvoreniu knihy The Cocktail Balance. Táto kniha je určená všetkým, ktorí chcú na sebe pracovať a posúvať sa ďalej.

Bar, Cocktail a Hostia sú mojím životným štýlom, čo je alebo bude tým vaším?” Stanislav Harciník, autor knihy The Cocktail Balance 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie