Denník N

Hygienik z Rožňavy, kde prví zavreli školy: Cítim diel zodpovednosti za úmrtia, nerozhoduje politika ani strach o miesto

Jozef Varga hovorí o lokálnej kampani. Foto N - Tomáš Benedikovič
Jozef Varga hovorí o lokálnej kampani. Foto N – Tomáš Benedikovič

Jozef Varga vedie Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rožňave. Hovorí, že rozhodnutie o uzatvorení niektorých škôl nebolo jednoduché. Ak by štát zatvoril školy plošne, bolo by to podľa neho efektívnejšie a ľahšie by sa to vysvetľovalo.

Od pondelka sa v okrese Rožňava žiaci na druhom stupni základných škôl a stredoškoláci učia iba z domu. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Rožňave bol prvý, ktorý rozhodol o plošnom zatvorení väčšiny tried. Nasledujúce dni sa pridali aj hygienici vo Vranove nad Topľou či na Orave.

Šéf regionálneho úradu v Rožňave Jozef Varga hovorí, aké to je rozhodnúť o zatvorení škôl,

  • ako to prijali rodičia či riaditelia,
  • prečo sú ľudia agresívni pri rozhodnutiach,
  • že využívajú paragrafy, ktoré doteraz štát veľmi nevyužíval,
  • aj o tom, v čom sa pri opatreniach robia chyby.

Ukončili ste prezenčnú výučbu od pondelka plošne na 2. stupni základných škôl a stredných školách. Prečo ste k tomu pristúpili?

Prerušili, nie ukončili. Od začiatku školského roka sledujeme v okrese Rožňava, ako aj na celom Slovensku postupný nárast počtu pozitívnych detí do 18 rokov. Posledné týždne predstavovali deti do 18 rokov približne tretinu všetkých pozitívnych. Konkrétne, za posledné štyri týždne to bolo v rozmedzí 25 až 37 percent. Samotné deti nezahlcujú nemocnice, ktoré sa snažíme chrániť, ale ochorenie prenášajú do domácností medzi svojich rodičov a starých rodičov. Keď sme epidemiologicky vyšetrovali pozitívne deti a ich rodinných príslušníkov, zistili sme u nich zvýšený prenos, často ostávali v karanténe niekoľko týždňov.

Prečo tak dlho?

Poznáme prípady, kde má rodina dve deti, najprv sa nakazí jedno dieťa, po čase od neho druhé, jeden rodič, druhý rodič a súhrnný čas karantény a izolácie môže byť dlhší ako mesiac. Niektorí mali aj ťažšie priebehy, ktoré sa skončili hospitalizáciou. Nemocnica

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie